Biyografi Nevfel Bin Haris Hayatı

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Adile tarafından 21 Ekim 2013 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

Nevfel Bin Harisin Hayatı Kısaca

Nevfel bin Haris, Kureyş kervanını kurtarmak ve Müslümanlarla savaşmak için hazırlanan müşrik ordusuna katılmak istemiyordu. Resulullah (s.a.v.) İslamiyeti bütün insanlara duyurmaya, anlatmaya başladığı zamanlarda, daha müslüman olmamıştı. Ama karşı da çıkmak istememişti. İlk senelerde O'na muhalefet etmesine rağmen bunu isteyerek yapmıyordu.

Fakat diğer müşriklerin zorlamaları ile Bedir savaşına katılmaya mecbur oldu. Savaş sonunda müşrikler mağlup olup birçok esir verdiler. Bunların arasında Hazret.i Nevfel de bulunuyordu. Resulullah (s.a.v.) efendimiz buyurdu ki:
    .Ya Nevfel fidye verip kendini kurtar.

Cevap verdi:

.Ya Resulallah! Kendimi esirlikten kurtarmak için verecek bir şeyim yok!

Kimse bilmiyordu

Resulullah efendimiz tebessümle buyurdu:

.Cidde'deki mızraklarını versene!

Bunu duyan Nevfel şaşkınlık içinde:

.Cenab-ı Allah'a yemin ederim ki, Cidde'de mızraklarımın bulunduğunu benden ve Allah'tan başka kimse bilmiyordu. Ben, şehadet ederim ki, sen Resulullahsın! diyerek Müslüman oldu.

Hazret.i Nevfel, mızraklarını verip kendini esirlikten kurtardı. Bunların sayısı 1000 tane kadar vardı. O zamanlar mızrak en kıymetli savaş aleti idi. Bunun için iyi para ediyordu.

Kendisi Peygamber efendimizin amcası Haris'in oğlu olup, Haşimoğulları'ndan Müslüman olanların en yaşlısı, hatta Hazret.i Hamza ve Hazret.i Abbas'dan daha yaşlı idi. Yine Haşimoğulları'ndan kardeşleri Rebia ve Abdüşşems'den de büyük idi.

Bundan sonra Hazret.i Nevfel, Mekke'ye geri döndü. Bir müddet orada kaldıktan sonra Hazret.i Abdullah bin Abbas ile beraber Hendek savaşı sırasında Medine'ye, Resulullahın yanına hicret etti. Peygamber efendimiz onunla Abbas bin Abdülmuttalib'i kardeş yaptı. Cahiliyet devrinde malları ortaktı. Birbirlerini severlerdi. Resulullah ikisi için Mescid.i Nebevi'nin bitişiğinde bir ev verdi. Bu ev bir duvar ile ikiye ayrılmıştı.

Kemiklerini kırdığını görüyorum

Hazret.i Nevfel Medine'de iken ilk önce Mekke'nin fethine katıldı. Taif ve Huneyn seferlerinde büyük yardımlar ve maharetler gösterdi. Bilhassa Huneyn savaşında Resulullaha üç bin mızrak ile yardım etti. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ona buyurdu ki:

.Sanki ben senin bu mızraklarının müşriklerin sırt kemiklerini kırdığını görüyorum.

O Huneyn savaşında Resulullahın sağ tarafında en önde bulunuyordu. İslam ordusunun ön safları dağıldığı zaman büyük kahramanlık göstererek kendisi gibi birkaç yiğit mücahid ile düşmana hücum etti. Müşrikler kaçmaya başlayınca Müslümanlar toparlandılar. Neticede savaş İslam ordusunun zaferi ile bitti.

Peygamber efendimiz Hazret.i Nevfel'i hatırladıkları zaman hayırla anarlardı.

Kendisi Resulullaha büyük bir muhabbet ile bağlı, son derece kuvvetli imana ve cesarete sahip idi. Çok cömert idi.

Hazret.i Nevfel Hazret.i Ömer'in halifeliği sırasında Medine'de (636)' da vefat etti. Namazını Hazret.i Ömer kıldırarak Cennetül Baki kabristanına defnedildi.