Nebi ve Resul Ne Demektir ?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Eylül tarafından 24 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Eylül

    Eylül Moderatör

    Nebi ve Resul Nedir ?

    Nebi ve Resûl kendine Kitap verilen peygambere Resûl denilirr. Nebi ise kendisine kitap verilmemiş lâkin kendinden önce gelen Resûlun dinini tebliğ eden peygambere verilen addır. Nebi yeni bir din getirmeyip, önceki dine davet eden peygamberlere denilir.

    Resûl nebi kavramına göre daha kapsamlıdır. Bu nedenle her Resûl , nebidir ; lâkin her nebi resûl değildir. Peygamber ise bu iki kavramın Fars’ça da kullan adıdır. Peygamber Farsçada resûl ya da nebi manasında kullanılır.

    Resul ve nebi arasındaki fark
    Kur'ân-ı kerîmde peygamber kelimesi geçmez. Kur’an resûl ve nebi kavramlarını kullanır. Kur’ân-ı kerîmin bir çok yerinde Peygamber efendimize Resûl deniyor, bazen Nebi diye de geçiyor. Nebi denmesi Resûl olmasına mani değildir. Yani bir Resûle Nebi denmesi onun Resûl olmadığını göstermez.
    M. asım KÖKSAL Nebi ve Resûl kavramlarını şöyle izah ediyor.

    Nebi : Kendisine melek tarafından vahiy veya kalbine ilham olunan yada Salih rüya ile uyarılan zat demektir .
    Resûl ise Resûl olması haysiyetiyle Nübüvvet ve vahyin fevkinde özel bir vahiy ile üstün kılınmış olan ve kendisine Cabrail (a.s) ‘ın Allah tarafından özel olarak indirdiği kitap ile vahy etmiş olduğu ,Cenab-ı Allah’ın hükümlerini halka tebliğ etmek üzere gönderdiği Kamil insan demektir . Bunun için her resul nebidir , fakat her nebi resul değildir.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 19 Nisan 2019