Nebi ne demektir kısaca bilgi

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 5 Ocak 2019 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Nebi ne demektir kısaca bilgi


    Kur'an-ı Kerim’de peygamberler için kullanılan temel terimlerden biri “nebi”dir.“Nebi” teriminin türetildiği kök ile ilgili olarak iki ayrı görüş ileri sürülmüştür. Birincisine göre kelimenin aslı hemze siz olup “yükseklik, yüksek makam” anlamlarını taşıyan “nebve, nebave” köklerinden türetilmiştir. Bu durumda nebi, Allah katında en yüksek dereceye sahip bulunması ve insanların hidayetine vesile olması sebebiyle, “yüksek makam sahibi kimse” anlamına gelir.

    İkinci görüşe göre “nebi”nin aslı hemzeli olup “haber vermek, ortaya çıkmak” anlamındaki “neb’, nübu’ ” kökünden türemiştir. Bu tercihe göre nebi, “İnsanlara Allah’tan mesaj getiren kimse” demektir. Kelimenin türetildiği kökle ilgili iki görüşü de dikkate alarak nebiyi, “Allah’tan aldığı mesajları tebliğ etmek ve muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek makam sahibi kimse” şeklinde tanımlamak mümkündür. “Nebi” Kur’an’da hem tekil hem de çoğul olarak (el-enbiya’, en-nebiyyun) şekillerinde kullanılmış; ayrıca peygamberlik görevini ifade etmek üzere “nübüvvet” kelimesine de yer verilmiştir.

    “Nebi” kelimesinin ıstılah anlamıyla ilgili açıklamalarda daha çok “resul” terimi ile ilişkisi üzerinde durulduğu ve konuya bu yolla izah getirilmeye çalışıldığı görülür. Mesela Ebü’l-Hasan el-Eş‘ari (ö. 324/936) nebiyi “özel bir yöntemle Allah’tan kullara mesaj getiren kimse” olarak tanımlarken her resulün nebi olduğunu fakat her nebinin resul olmadığını vurgular.

    Buna göre Eş‘ari, nebinin Allah ile kulları arasındaki aracılığını kabul ederken onun her zaman yeni bir şeriat tebliğ etmediğine işaret etmektedir. İmam Matüridi (ö. 944/333) nebiyi “insanların talep ve sualleri üzerine Allah katından haber ve cevaplar getiren zat” olarak tarif ederken Zemahşeri (ö. 538/1143) ise “Allah’tan kullara mesaj aktaran, ancak kendisine özel bir kitap indirilmemiş peygamber” şeklinde tanımlar.5 Bu durumda nebi, kendisine bir kitap (ve dolayısıyla yeni bir şeriat) indirilmediği için, insanları kendinden önceki peygamberin şeriatına davet eden kimsedir.