Dua Ne Zaman Ve Nasıl Dua Etmeliyiz ?

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Lasey tarafından 17 Ocak 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Yüce Allaha nasıl dua etmeliyiz

    Dua, Allah Azze ve celle’ye karşı yapılan çok sırlı, gizli ve kutsi bir ubudiyettir. Dua, insanın ihlas ve samimiyetle Cenab-ı Allah’a yönelip O’ndan bir şeyler dilemesi halidir ve dua, üzüntülerin, maddi ve manevi dertlerin şifa kaynağıdır.


    Kur’an-ı Kerim’de, “Kullarım Beni senden soracak olurlarsa, bilsinler ki Ben pek yakınım. Bana dua edenin duasına icabet ederim.” (Bakara, 2/186), “Bana dua edin ki size icabet edeyim.” (Mü’min, 40/60), “Duanız olmazsa Allah indinde ne ifade edersiniz ki!” (Furkan, 25/77) … Gibi ayet-i kerimelerle duanın ehemmiyetini dile getirmektedir. Resul-i Ekrem Efendimiz'de (s.a.v) ümmetine dua etmeleri mevzuunda sık sık tavsiyelerde bulunur ve kendisi de hayatı boyunca yaptığı mübarek dualarla, ondan hiç dur olmaz.

    Dua, mutlaka kabul olunacak bir ibadettir. Yalnızca duayı Peygamberimizin yaptığı ve bildirdiği şu şartlara uygun olarak yapmak gerekir:

    - Vücut, helal kazançla alınmış, helal gıdalarla beslenmelidir. (İbn Kesir, Bakara, 168 tefsiri)

    - Abdestli olmalı, Kıbleye yönelmeli ve eller semaya açılmalıdır. (Tirmizi, İbn Mace, Ebu Davud)

    - Duaya euzü-besmele, Allah Azze ve celle'ye hamd ve Peygamberimize salat ve selam İle başlanmalıdır. (Sünen-i Tirmizi)

    - Günahı gerektirecek isteklerde bulunulmamalı ve acele edilmemelidir. Zira Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) şöyle müjdelemektedir:

    "Yeryüzünde Cenab-ı Allah'a dua eden her bir mü‘minin Allah Azze ve celle (ya duasını kabul ederek) ona istediğini verir. Veya isteğine eş değerde olacak bir kötülüğü ondan giderir. Veyahut ahirette karşılığını bulur..." (R- Safihin) Dua eden, duasının faydasını ya hayatında, veya ahirette muhakkak görür.

    - Dua ihlasla ve ısrarla yapılmalıdır. Zira Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) üçer defa duasını tekrar ederdi. (Ebu Davud, İbn Sünni)


    “Rabb’imize nasıl dua edilir?” meselesine gelince, özetle şunları söyleyebiliriz: Dua ederken, evvela Allah Azze ve celle'nin kabul edeceğine gönülden inanarak ve ciddi bir itminan içinde dua edilmelidir. “Olsa da olur, olmasa da olur” ya da “Falan şeyi bana verir misin ya Rabbi?” şeklinde dua edilmemelidir. Çünkü Allah Azze ve celle'nin hazinesi çok geniştir ve O’nun her şeye gücü yeter ve isterse bir an ve de lahzada gedayı sultan eder. Mesela, Cenab-ı Allah’tan Cennet yerine Firdevs istenmelidir çünkü bu şekilde dua etmeyi bize Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) öğretmektedir.