Namazı Cemaatle Kılmanın Faziletleri Nelerdir?

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Beyza tarafından 2 Aralık 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Cemaatle Namaz Kılmanın Önemi ve Faziletleri

    Önemli bir mazaret olmadıkca müslümanların namazlarını camide cematle kılmaları önemli bir dini görevdir. Bu hususta cemaatle namaz kılmaya özendirici ve cemaatle namazın terk etmenin vebalinin hatırlatıcı pek çok hadisi şerifler vardır. Cemaatle namazın, birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışmaya sağlıyacağından dolayıdır.
    Günde beş vakit namazın bir arada yapılması ve cuma namazının ve bayram namazlarının cemaatle kılınmasının gerekli görülmesi, müminlerin görüşüp halleşmelerine, birbirleriyle yardımlaşmalarına vesile olmak gibi bir anlam taşımaktadır. Bu nedenle cemaatle namaz'ın birlik ve beraberliğin bir simgesidir.

    Cemaatle namaz kılmaya, “Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin, rüku edenlerle birlikte siz de rüku edin.” (Bakara, 43) anlamındaki ayet ile işaret edilmektedir.

    Hanefi ve Şafiilere göre, cemaatin en az sayısı İmam'dan başka bir kişidir. İmama uyan kişi bir kadın veya çocuk da olabilir. Çünkü Peygamber Efendimiz, teheccüt namazında çocuk yaşta olan İbni Abbas'a imamlık yapmış ve bir hadisi şeriflerinde "İki kişi ve daha fazlası cemaattir."Buyurmuşlardır. (İbni Mace, ikamet, 44; Nesai, İmamet, 43)

    Ebu’d-Derdâ radıyallahu anh şöyle dedi: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’i:
    “Bir köy veya kırda üç kişi birlikte bulunur da namazı aralarında cemaatle kılmazlarsa, şeytan onları kuşatıp yener. Şu halde cemaate devam ediniz. Muhakkak ki sürüden ayrılan koyunu kurt yer” buyururken işittim.