Namazda Seferilik Şartları

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Beyza tarafından 20 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Namazda Seferi Namazı

    Seferi Namazı bir kişi en az 90km lik bir mesafede yolculuk yapacaksa ve gideceği yerde 15 günden fazla kalmayacaksa bu kişi misafirdir, yani seferidir. Ve dinin seferiler için belirlediği şartlarda ibadetini yapar.

    Bu kişinin 90 km yi yaya ve ya vasıtayla gitmesi seferiliğini etkilemez. Bundan az bir mesafe ye giden kimse seferi olamayacağı gibi gideceği yerde 15 günde fazla kalmaya niyet eden kişi yine seferi sayılmaz.

    Seferi kavramını daha iyi anlayabilmek için vatan kavramını iyi bilmek gerekir. Fıkıh kitaplarında vatan kavramı şu şekillerde izah edilmiştir.

    1-Vatanı asli: asıl yurt bir insanın doğduğu, veya evlendiği, veya geçimini sağlamak için göçtüğü yerdir.

    2- Vatanı ikamet: bir kişinin yerleşmek amacı olmadan bir yerde 15 gün veya daha fazlası için kalmaya niyetlendiği yerdir

    3- Vatan-ı sukna :kişinin 15 gün dolmadan ayrılmak üzere bulunduğu yere denir.

    Zamanı esas alanlar. bunlara göre 3 gün (18 saat) yolculuk yapmak kişiyi seferi yapar. bu durumda namazlarını kısaltabilir. yoksa kısaltamazlar.

    Hanefilere göre seferi olan birisinin dört rakatlı farz namazları 2 kılması gerekir. Ancak 4 olarak da kılsa namazı geçerlidir. Şafilerde ise yolcu bile olsa tam kılmak daha faydalıdır.

    gerçekten seferi olduğumuz halde namazı tam kılsak bile, namazımız geçerlidir. Eğer gerçekten seferi değilsek bu durumda iki kılmak namazımızı bozar. O halde ihtiyaten de dört kılmanın daha isabetli olacağını düşünüyoruz. Bununla beraber bir anlayışı esas alıp ona göre hareket etmek, diğer anlayış sahiplerini de kötülememek gerekir.