Namazda kavme ve celsenin hükmü nedir, ne kadar beklemek gerekir?

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Adile tarafından 15 Ocak 2018 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Namazda kavme ve celsenin hükmü nedir, ne kadar beklemek gerekir?

    Kavme; namazda rükudan kalkarken, secdeye gitmeden önce iyice doğrulamak ve en az bir kere "Sübhane Rabbiye'l-Azim" diyecek kadar ayakta durmak; celse ise, namazda iki secde arası en az bir kere "Sübhane Rabbiye'l-Azim" diyecek kadar oturmaktır.



    Celse ve kavme, vacip veya uçurumdan terk alırse sehiv secdesi yapmak gerekir. Namaste bozulur Bilerek seçilmelidir. İmam Şafii, İmam Malik ve Ahmed b. İbn Abidin, Reddü'l-muhtar, I, 312, 321; İbn Kudame, el-Muğni, I, 523, Nevevi, Ravda, II, 318).

    Ebu Hureyre (ra) şöyle anlatmaktadır: "Hz. Peygamber bir gün mescide girdi, bir adam gelerek namaz kıldı. Sonra gelip Hz. Peygamber'i selamladı. O da selamını aldı ve 'dön ve namazını yeniden kıl' dedi. Bu durum üç kez tekrar etti, sonuncusunda şöyle buyurdu: 'Namaz kılacağın zaman tekbir al, sonra Kur'an'dan bildiğin kolay gelen bir yere oku, sonra rükuya eğil ve uzuvların yerleşip rahatlayıncaya kadar rükuda kal. Daha sonra rükudan kalk ve iice doğrul. Sonra secdeye git ve orada uzuvların yerleşip rahatlayıncaya kadar kal. Daha sonra iyice yerleşinceye kadar otur, sonra tekrar secdeye kapan ve orada uzuvların yerleşip rahatlayıncaya kadar bekle. Bütün namazlarında böyle yap "(Buhari, Ezan, 95).