Namazda huşu ile kılmanın yolu nedir

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Beyza tarafından 7 Mayıs 2014 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Huşu içinde namaz kılmak için ne yapmalı

    Adap,Hz. Peygamber'in bazen yapıp bazen terketiği şeyler olup hanifi literatüründe mendup veya mütehap anlamında kullanıldığı da olur. Bunları terketmek, isaet sayılmaz ve kınamayı gerektirmez ise de riayet edilmesi daha faziletlidir. Esasen namazın adabı Yüce Allah'ın huzurunda durulduğunun farkından olarak zahiren mütevazi bir halde bulunmaktadır.

    -Namaz esnasında iken hem görünüşte hem de iç dünyada bir tevazu, sükunet ve huzur için bulunmak.
    -Kıyafete çeki düzen vermek. Mesela düğmeli elbisede düğmelerini iliklemek.
    -Namaza dururken kalbin ameli olan niyete fiili, olan sözü eklemek. Söyleme kalbin amelini engelliyorsa kalbin niyeti ile yetinmek gerekir.
    -Namazda bulunan erkek ve kadının huşu üzere olup kıyamada secde yerine, rükuda ayaklarının üzerine secdede burnun iki kanadına, otururken kucağına ve uyluk üzerine ve selamda umuz başlarına bakması.
    -Namaz esnasında mümkün oldukça öksürüğe, geğirmeyi gidermek ve esneme durumunda ağız tutma, dudakları dişlerle olsun kapatmak; buda yeterli olmasa sağ el ile kapamak.
    -Tek başına namaz kılan kişinin, rüku ve secde tesbihleriniüçten fazla yapması.
    -Bütün bunları yapılması güzel( müstahsen) olan şeylerdir ve ibadet esnasında Yüce Allah'ın huzurunda olma şuuruna ve O'na gösterilmesi gereken tazimedeuygun davranışlardır.