Namazda abdest bozulması

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Beyza tarafından 20 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Namazda abdest bozulursa

    Namaz kılarken kasıtlı olmaksızın abdest bozulması durumunda, hangi konumda bulunuyorsa tek yana selam vererek namaz hemen kesilir, namaza aykırı bir davranışta bulunmadan hemen abdest alınır ve sadece yarıda kalmış olan namaz bırakıldığı yerden son kıldığı rekat ve rükünden itibaren, abdest alınan veya daha önce kılmakta olunan yerde usulünce tamamlanır.
    Cemaatle kılıyorsa, önceki kılış yerine dönüp namazını tamamlar. Bu tamamlamaya, `namazı bina etmek` denir.
    Bu vakte ait abdest bozulmasından önce kılınan namazlar, her namaz ayrı birim olduğundan dolayı, bu abdest bozulmasından etkilenmez.
    Cemaatle kılınan namaz, abdest tazeleyip dönünceye kadar bitmiş olursa, tek başına gibi kılar.

    Namaz da iken abdesti bozulan kişi, hemen selam verip, namazdan çıkar.
    Nitekim bir hadiste Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuş:
    "Namaz kılarken kimin abdesti bozulacak olursa hemen namazdan çıksın. Eğer cemaatle kılınan bir namazda ise burnunu tutarak ayrılsın." (Ebu Davud, Salat 236, no: 1114)

    Burnunu tutmasını istemesi, cemaate burnu kanamış zannını vermek içindir. Bu davranış, bir nevi edebe riayet etmektir.

    Namaza başlanıldığında imamlık yapmaya haiz biri imamın yerine geçerek imamlık yapabilir. Namaza başlanıldığında imamlık şartları kendisinde bulunmayan kişinin ise istihlâf yoluyla imamlık yapması caiz değildir.

    Abdesti bozulan imam, yerine bırakacağı kişinin namazın tümünü cemaatle kıları birisi olmasına dikkat eder. Zorunlu olmadıkça cemaate sonradan katıları ve namazın bir kısmını kılamamış bulunan birisine imamlık verilmez. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa namazın normal rekâtlarının tamamlanmasıyla cemaate sonradan katılan, buna rağmen istihlâf yoluyla imam tayin edilen kişi namazın bitiminde selâm vermeden kendi yerine namazın tümünü kıları birisini bırakır. imamlığa geçen şahıs selâm verince o da namazının yarım kalan kısmını tamamlar.