İslam dininde yapılması emredilen temel ibadetlerden biri namazdır ve namaz, Cenab-ı Allah'ı anmak ve onun emirlerini yerine getirmek amacıyla belirli şartlara uyarak, belirli hareketler yaparak yerine getirilen bir ibadettir. Akıllı ve ergenlik çağına gelmiş her müslüman namaz kılmakla yükümlüdür. Kur'an-ı Kerim'de " ... Namazı dosdoğru kılın. Çünkü namaz müminler üzerine vakitleri belli bir farzdır." (Nisa suresi, 103. ayet) buyurarak namazın farz olduğunu belirtilir. Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) buyuruyor ki: "Namaz dinin direğidir." Cenab-ı Allah, insanı en güzel şekilde ve üstün özelliklere sahip bir varlık olarak yaratmıştır. İnsana, hayatını rahat bir şekilde sürdürebilmesi için pek çok nimet vermiştir, akıl, duyu organları, hava, su, sebzeler, meyveler, tabi güzellikler, günaş bunlardan bazılarıdır. İnsan, kendisine verdiği nimetler için Yüce Allah'a şükür ve minnetini ifade etmek ister ve bunun için de namaz kılar. Namaz, Cenab-ı Allah'ın kesin bir emridir. İnsan Yüce Yaratıcı'nın emrini yerine getirmek, böylece onun sevgisini ve rızasını kazanmak amacıyla namaz kılar. Cenab-ı Allah, "Ben... insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım." (Zariyat suresi, 56. ayet) buyurmuştur. İnsan namaz kılarak yaratılış amacına uygun davranmış, kulluk görevlerinden birini yerine getirmiş olur ve huzur bulur.