Namaz Evrensel Bir İbadettir Yeryüzünün ilk mabedi Kabe’dir. İlk insandan itibaren hac ibadeti vardır ve hac ibadeti Allah’ın kulları üzerindeki hakkıdır.Oruç ibadeti de yalnızca bu ümmete değil, bizden önceki toplumlara da farz kılınmıştır. Demek ki herkes oruç ibadetine muhatap ve muhtaçtır. Orucu terk edenler, tüm ümmetlere yazılan evrensel bir ibadeti terk etmiş ve büyük kazanımlardan mahrum kalmış olurlar. Namaz da öyledir. İlk insandan itibaren rükû ile secdesi ile namaz vardır. adem’den Hatem (s.a.v.)’e tüm peygamberlerin hayatında namaz ibadetini görmekteyiz. Kutsal vadi Tuva’daki Musa (a.s.) da namaz demiştir, beşikte konuşan Hz. İsa da… Şuayb (a.s.) da, Zekeriya (a.s.) da Yahya (a.s.) da diğer peygamberler de… Yüce Rabbimiz Hz. Nuh, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’den bahsettikten sonra şöyle buyurur: “İbrahim’e, buna ilaveten İshak ve Yakub’u da verdik, her birini iyi kimseler kıldık. Onları, buyruğumuz altında insanları doğru yola götüren önderler yaptık; onlara, iyi işler yapmayı, namaz kılmayı, zekat vermeyi vahyettik. Onlar, bize kulluk eden kimselerdi.” (Enbiya, 21/72-73) “Kitap’ta İsmail’e dair anlattıklarımızı da an. Çünkü o sözünde doğru bir kimse idi, tarafımızdan gönderilmiş bir peygamberdi. Çevresinde bulunanlara namaz kılmalarını, zekat vermelerini emrederdi. Rabbinin katında hoşnutluğa ermişti.” (Meryem, 19/54-55) Namaz Evrensel Bir İbadettir Yüce Rabbimiz Hz. Musa’ya hitaben de şöyle buyurdu: “Ey Musa! Şüphesiz Ben Allah’ım, Benden başka tanrı yoktur; Bana kulluk et; Beni anmak için namaz kıl.” (Taha, 20/14) “Musa ve kardeşine: ‘Mısır’da milletinize evler hazırlayın; evlerinizi namazgah edinin, namaz kılın’ diye vahyettik.” (Yunus, 10/87) Melekler, Hz. Zekeriya’ya namazda sesleniyorlardı: “Allah sana Allah’ın emriyle (vücut bulan İsa’yı) tasdik eden, efendi, iffetli, iyilerden bir peygamber olarak Yahya’yı müjdeler.” (al-i İmran, 3/39) Daha beşikte iken konuşan Hz. İsa şöyle diyordu: “Ben şüphesiz Allah’ın kuluyum. Bana kitap verdi ve beni peygamber yaptı, nerede olursam olayım beni mübarek kıldı. Yaşadığım müddetçe namaz kılmamı, zekat vermemi ve anneme iyi davranmamı emretti. Beni bedbaht bir zorba kılmadı.” (Meryem, 19/30-32) Demek ki; Namaz Evrensel Bir İbadettir ve namaz kılmakla biz, bu kadim ibadeti yerine getirmiş olmaktayız.