Namaz Çeşitlerinin İsimleri

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Beyza tarafından 20 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Namaz Çeşitleri ve Kılınışları

    Namazlar, hükenümleri itibariyle en geniş anlamda farz , vacip, sünet ve müstehap şeklinde dört gurupta ayrılmaktadır.

    1) Farz Namazlar
    Farz olan namazlar,(farz-ı ayın) ve (farz-ı kifaye) olmak üzere ikiye ayrılır. Farz-ı ayın olan namazlar yükümlülük çağındaki her müslümana farz olup, her biri ayrı ayrı bunu yerine getirmekle mükelleftir. Farz-ı ayın olan namazlar, her gün beş vakit namaz ve her hafta cuma günleri kılınan cuma namazından ibarettir. Günlük farz namazlar sabah namazı 2 rek`at, öğle namazı 4 rek`at, ikindi namazı 4 rek`at, akşam namazı 3 rek`at ve yatsı namazı 4 rek`at olmak üzere toplam 17 (on yedi) rek`attır. Cuma namazı, cuma günü öğle namazının vaktinde cemaatle kılınan ve farz olan kısmı 2 rek`at olan bir namazdır. Cuma namazı kılınınca ayrıca öğle namazı kılınmaz.

    Farz-ı kifaye olan namaz ise, bir müslüman öldüğünde başta yakınları, komşuları ve tanıyanları olmak üzere müslümanlarca kılınması gereken cenaze namazıdır. Bu namazı birileri kılınca öteki müslümanlar cenaze namazı kılmadıkları için sorumlu olmazlar. Sevap ve fazileti ise namazı kılanlar elde etmiş olurlar.

    2) Vacip Namazlar

    Vacip namazlar, vacip oluşu kulun fiiline bağlı olmayan li-aynihi vacip ve vacip oluşu kulun fiiline bağlı olan vacip li-gayrihi vacip olmak üzere iki kısımdır. Yatsı namazından sonra kılınan üç rek`atlık vitir namazı ile ramazan ve kurban bayramı namazları birinci grupta yer alır. Tilavet secdesi de, her ne kadar namaz olmayıp bir secdeden ibaret olsa da, bu gruba sokulmaktadır. Ayrıca çoğunluk tarafından sünnet kabul edilmekle birlikte, bazı Hanefiler'in vacip saydıkları küsûf namazı da güneş tutulduğunda kılınan namaz bu gruba girer.

    İkinci grupta ise nezir namazı, sehiv secdesi ve ifsat edilen nafile namazın kazası yer alır. Nezir namazı, esasen gerekli ve görev olmamakla birlikte, kişi bir vesileyle namaz kılmayı adadığı zaman kendi iradesiyle kendini yükümlü kılmış olur; artık bu yükümlülüğü yerine getirmesi gerekir.

    3) Nafile Namazlar
    Farz veya vacip olan namazların dışındaki namazlara nafile namazlar denir ve farz namazların öncesinde yada sonrasında kılınan sünnet namazlar nafile namaz kapsamında yer alır. Nafile namazları, sünnet namazların dışında ayrı bir kategori olarak ele alan bilginler de bulunmaktadır. Sünnet namazlar, vakit namazları yanında düzenli olarak kılınan sünnetleri (revatib) ifade etmekte, nafile namazlar ise düzenli olmayarak çeşitli vesilelerle Allah'a yakınlaşmak ve sevap kazanmak maksadıyla ayrıca kılınan namazları (regaib) ifade etmektedir.

    4) Namaz Vakitleri
    Farz namazlara ,vitir ,teravih ve bayram namazları belirli vakitlerle kılınır.Bu namazları belirli vakitlerde kılınır . Bu namazlar için vakit şarttır.Farz namazları 5 vakit içinde kılınır.Cuma namazı öğle;vitir ve teravih namazıda yatsı vaktinde ve yatsı namazından sonra kılınır.Namazların vakitlerinde kılınması şarttır.Vakti girmeden kılınan namaz sahih değildir, yeniden kılınması gereklidir.Farz namazlarının vaktinde kılınmasına eda,vaktinden sonra kılınmasına kaza denir.Sünnet namazlarla ,cuma ve bayram namazları,vakitleri çıkınca kaza edilmez.