Mutlak Su nedir, Mutlak Su hakkında kısa bilgi

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve Beyza tarafından 30 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Yağmur, kar, deniz, göl, kuyu ve ırmak suları mutlak sular olup, hem temiz hem de temizleyicidir. İçilir, abdest ve gusül alınır. (İbn-i Abidin)

    mutlak su.

    Mutlak su tadı, rengi ve kokusu değişmemişe, içine başka başka maddeler bulumaymış ise, kullanılması mekruh ve şüpheli hale gelmemiş sular berrak sayılır. Mutlak sular ise doğadan normal halde akan sular ise yağmur, karların erimesi ile meydana gelen temiz mutlak sudur. Abdest, gusül gibi temizlikte kullanılmış olan sular maddi bakımdan temiz olsalar bile ikinci defa temizlikte kullanılamaz. Fakihler bu suların temizleyici olmadığını anlatırken bunu belirtmişler. Temiz su kullanılması Mekruh olmayan sular. Rengi, Tadı, Kokusu bozulmamış, kaynağı değişmemiş ve kullanılmamış sulardır. Bu sularla her türlü temizlik yapılır ve Abdest, gusül alınır.

    kaynak su.

    Temiz olmayan sular: pislik düşen akıcı olmayan sulardır. Temiz değildir ve hiçbir şekilde temizlik için kullanılmaz. Mekruh olan sular: Bunlar kedi, tavuk gibi evcil hayvanlarla atmaca şahin gibi yırtıcı kuşların artığı olan sulardır. Başka temiz su varken bu sularla abdest almak, gusül yapmak, içmek ve yemeklerde kullanmak mekruhtur.

    kirli su.

    Kendisi temiz olduğu halde başka şeyi temizlemeyen sular. Abdest ve gusülde kullanılan sulardır. Böyle sularla tekrar abdest alınmaz, gusül yapılmaz.