Mute Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 3 Ekim 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Mute Savaşı Hakkında Kısa Bilgi

    Hz. Peygamber'in (s.a.v) hükümdarları İslam'a davet için gönderdiği elçilerden biri yolda Gassaniler tarafından yakalanıp öldürülmüştü. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v) Zeyd b. Harise komutasında 3000 kişilik bir orduyu Gassaniler üzerine gönderdi. Hz. Peygamber, (s.a.v) bu savaşta her zamanki uygulamasından farklı olarak üç kumandan tayin etmişti: Oğlu gibi sevdiği Zeyd şehit olursa amcasının oğlu Ca'fer'in, Ca'fer şehit olursa peygamber şairi Abdullah b. Revaha'nın kumandayı ele almasını; o da şehit olursa müslümanların, içlerinden birini komutan olarak seçmelerini söylemişti. Ashap, Hz. Peygamber'in (s.a.v) bu talimatını, sayılan üç kişinin de şehit olacağı şeklinde yorumlamıştı.

    Bizans'ın hakimiyetini kabul etmiş olan Hıristiyan Arap kabilesi Gassaniler, müslümanların harekete geçtiğini haber alınca hemen Bizans İmparatorluğu'ndan yardım istediler. Müslümanlar Suriye bölgesindeki Gassani topraklarına geldiklerinde hiç beklemedikleri bir durumla karşılaştılar: Karşılarında 100.000 kişilik bir Bizans ordusu vardı. Kendileriyse sadece 3000 kişiydi.

    İki ordu Mute'de karşı karşıya geldi. Şiddetli bir çarpışma başladı. Zeyd şehit düştü. Sancağı Caf'er aldı. O da şehit olana kadar savaştı. Sancağı bu sefer Abdullah aldı. Bir süre sonra o da şehit oldu. Müslümanların o an düzeni bozulur gibi oldu. Geri çekilmeye başladılar. O sırada yere düşen sancağı Sabit b. Erkam aldı ve Halid b. Velid'e verdi. Müslümanlar hemen Halid'in etrafında toplandılar.

    Halid b. Velid komutayı ele aldıktan sonra savaş düzeninde bazı değişiklikler yaptı. Müslüman askerlerin yerlerini değiştirdi. Böylece düşman, müslümanlara takviye birliklerin geldiğini zannedecekti. Hedefi düşmanın maneviyatını sarsıp çok şiddetli bir hücum ile onları korkutmak, sonra da İslam ordusunu emniyet içerisinde geri çekmekti. Planı başarıyla uygulandı. Müslüman ordusu geri çekilmeye başladı. Bizans askerleri onları takip etmeye cesaret etmediler. Çünkü müslümanların kendilerini çöle çekip savaşa çölde devam etmeyi planladıklarını zannettiler. Böylece savaş sona erdi.

    Galibi olmayan bu savaş, müslümanlara Bizans ordusunu, savaş taktiklerini ve silahlarını yakından tanıma imkanı verdi. Bu tecrübe, ileride Bizanslılar'la yapılan savaşlarda müslümanlara pek büyük faydalar sağladı. Ayrıca Suriye ve Filistin bölgesinde yaşayan Araplar, müslümanları ve İslam'ı bu savaşla birlikte yakından tanımaya başladılar.

    Mute Savaşı Hakkında Kısa Bilgi.