Soru Mümin Ne Demek? Mümin Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve saadet tarafından 6 Kasım 2018 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin


    Mümin Ne Demek? Mümin Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi


    Mümin: Mümin inanıp tasdik edendir. Sözüne güvenilen ve aynı zamanda başkalarının güvende olmasını sağlayan kişi anlamına da gelir. Allah Teala'nın ve peygamberi aracılığıyla insanlara bildirdiklerinin tümüne şüphe duymaksızın iman eden kişiye mümin denir. Kur’an-ı Kerim’de “Müminler kesinlikle kurtuluşa ermiştir. Onlar, namazlarında derin bir saygı hali yaşarlar.

    Anlamsız, yararsız şeylerden uzak dururlar. Zekâtı verirler. İffetlerini korurlar…”6 buyrularak mümin olmanın insanı kurtuluşa erdirecek tek yol olduğu vurgulanmaktadır. Müminlerin firdevs cennetlerine gireceği ise şu ayetlerde haber verilmiştir. “Yine o müminler emanetlerine ve ahidlerine sadakat gösterirler. Namazlarını titizlikle eda ederler. İşte vâris olacaklar bunlardır. Firdevs cennetine vâris olacaklar ve orada onlar ebedî kalacaklardır.”7 Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de mümini yaprakları hiç dökülmeyen ve daima meyve veren hurma ağacına benzetir.8

    Bu ağacın kökü imandır. İman şüphe, şirk ve inkâr barındıran kötü söz ve davranışları kabul etmez. İman sayesinde mümin daima dipdiri ve heyecanlı olur. Müminin kalbi güzelliklerle doludur.

    Bu sayede çevresindeki insanlara güzel davranır ve onlara faydalı olur. Hz. Muhammed (s.a.v.) müminin bu özelliğini şöyle dile getirmiştir: “Muhammed’in canı elinde olan Allah’a yemin olsun ki mümin bal arısına benzer; güzel şeyler yer, güzel şeyler üretir, (güzel yerlere) konar, (konduğu yeri de) kırmaz ve bozmaz.”9 Müminin yedikleri de helal ve temizdir. Onun ortaya koyduğu, ürettiği eserler kendisi ve insanlar için faydalıdır.

    Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadisinde: “Allahım! Beni, iyilik yaptığı zaman sevinç duyan, kötülük yaptığı zaman da bağışlanma dileyen kullarından eyle.”10 diye dua etmiştir. Bütün bunlar müminde bulunması gereken özelliklerdir. Allah Teala kendisine iman edip güzel işler yapanları ahirette nasıl ödüllendireceğini Kur’an-ı Kerim’de şöyle haber vermektedir: “İman edip salih amel işleyenler var ya onları içinden ırmaklar akan ve içinde ebedî kalacakları cennet köşklerine yerleştireceğiz. (Allah’ın istediği şekilde gayret gösterenlerin) Çalışanların mükâfatı ne güzeldir!”11