Mülk Suresi Hangi Olay Üzerine İnmiştir Mekke'de inmiştir Tûr Sûresinden nazil olmuştur. İbnu'l-Cevzî mekkî olduğu konusunda icma olduğunu söyler. İbn Abbas (r.anh) şöyle söylemiştir: "Bu âyet müşrikler için nazil olmuştur. Müşrikler, Peygamberimizi (s.a.v.) dillerine dolayıp duruyorlardı. Cebrail (a.s.) müşriklerin dillerine doladıklarını ve söylediklerini Peygambere haber verdi. Bunun üzerine birbirlerine: "Sözlerinizi gizli söyleyin ki Muhammed'in ilahı işitmesin" dediler. Bunun üzerine bu âyet inmiştir." 13. Sözünüzü ister gizleyin, ister açığa vurun. Muhakkak ki O, göğüslerin özünü bilendir. 22. Yüzükoyun sürünen mi daha çok hidayettedir, yoksa doğru yolda düpedüz yürüyen mi? Ayetin iniş sebebi hakkında rivayetler şöyledir: Mukatil bu âyet-i kerimenin Ebu Cehl ve Efendimiz ile ilgili söylemiştir. Atâ'nın İbn Abbâs'tan rivayetine göre ise Ebu Cehl ve Hamza ibn Abdülmuttalib ilgilidir. İkrime ise Ebu Cehl ve Ammâr ibn Yâsir hakkında olduğunu der . 28- De ki: "Bana haber verin. Eğer Allah beni ve benimle beraber olanlan helak etse veya bize rahmet buyursa, ya kâfirleri acıklı azaptan kim kurtarır? buyurmuştur. 29- De ki: "O rahmandır, biz Ona iman etmişizdir ve yalnız O'na tevekkül ettik. Artık kimin apaçık bir sapıklık içinde olduğunu pek yakında bileceksiniz." buyurur. 30- De ki: "Bana haber verin. Eğer suyunuz yerin dibine geçiriliverse size kim akar bir su getirebilir?" buyurur Rivayete göre Mekke kâfirleri Efendimizi (s.a.v ) ve müminlere helak olsunlar diye beddua ederlerdi. Bunun üzerine bu ayeti kerim inmiştir. Kaynaklar; ( Ibnu'l-Cevzî, age. VIII,318; Kurtubî, age. XVIII, 134. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/900 ). ( İsnadı yoktur. İmam Ebu’l-Hasen Ali bin Ahmed el-Vahidi, Esbâb-ı Nüzul, İhtar Yayıncılık: 368. Vahidî, age. s. 315; İbnu'l-Cevzî, age.VIII.321. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/900. Vehbe Zuhayli, Tefsiru’l-Münir, Risale Yayınları: 15/22. ) ( Razı, Mefâtîhu’l-Ğayb, XXX,73. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/900.) ( Razı, Mefâtîhu’l-Ğayb, XXX,73. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/900. ) ( Razı, Mefâtîhu’l-Ğayb, XXX,73. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/900. ) ( Vehbe Zuhayli, Tefsiru’l-Münir, Risale Yayınları: 15/38. )