Soru Muharrem ayını nasıl değerlendirebiliriz?

Konusu 'Eğitim Konuları' forumundadır ve Adile tarafından 5 Kasım 2013 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

Muharrem Ayı namaz ve ibadetleri

Allah Azze ve celle'nin ihsan ve kereminin bollaştığı, bolluk ve bereketin arttığı Muharrem ayı, Hicri takvimin ilk ayıdır.

Muharrem ayında Allah Azze ve celle bizlere de af ve mağfiret dilememiz için bir imkan vermiştir.

Öte yandan ‘Aşure’ gününü de içinde barındıran Muharrem ayı, Allah'u Teala'nın on Peygambere on farklı ikram ve ihsanda bulunduğu mübarek bir aydır.

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) “Muharrem ayından bir gün oruç tutan kimseye, bir gününe karşılık otuz günlük sevap vardır” buyurarak bu ayda tutulan orucun önemine değinmiştir.

Ramazan ayı orucun dan sonra tutulan oruçların en fâziletlisi muhârrem ayında tutulan oruçtur. Muharrem ayının ilk on günü veya dokuz, on ve onbirin'ci günleri oruç tutanlara kat kat sevap yazılır. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v), özellikle Muharrem ayının onun'cu gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve "Aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur" buyurmuştur. Yahudilere benzememek için ise sadece Aşure gününde değil, Muharrem ayının dokuzun'cu veya onbirin'ci gününde de oruç tutmamızı önermiştir.

Muharrem ayında ihtiyacı olan kişilere yardım etmeliyiz, sadaka vermeye özen göstermeliyiz ve bu ayda yapılan hayır ve de hasenata kat kat sevap yazılır.

Muharremin birinci günün de, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlas suresi okuyanları, Allah Azze ve celle lütfuyla ve keremiyle huzûruna bu alemden kul borcu ile götürmeyecektir” buyrulmuştur.

Muharrem ayında kılınacak namaz

Akşam ve yatsı namazı arası on rekat namaz kılınır;

Ya Rabbi, bu yeni senede beni mağfiret ilahine, rızai ilahine ve hidayeti ilahine mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızai ilahine muvafık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadabı ilahine duçar edecek amellerden muhafaza buyur.

Her rekatta: Sübhaneke'den sonra, yedi Fatiha, yedi Ayet-el Kûrsi, yedi İhlas suresi okunur ve iki rekatta bir selam verilir.

Namazdan sonra, onbir Kelime-i Tevhid, onbir İstiğfar, onbir Salavat-ı Şerife okunur.

Muharrem ayının birin'ci günü ile onun'cu arasında kılınacak namaz:

Muharrem ayının biri ile onu arasında bir kez olmak üzere, iki rekatte bir selam vererek altı rekat namaz kılınır. Bu namaz akşam ile yatsı arasında kılındığı gibi, bu vakitte kılınmadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir.

Birinci rekatte bir Fatiha suresi bir Ayetü'l-Kürsi, onbir İhlas

İkin'ci rekatte bir Fatiha suresi on İhlas

Üçün'cü rekatte bir Fatiha suresi bir El-hâkümü't-tekâsür, onbir İhlas

Dördün'cü rekatte bir Fatiha suresi on İhlas

Beşin'ci rekatte Fatiha suresi üç Kafirûn suresi , onbir ihlas

Altın'cı rekaatte bir Fatiha suresi İhlas okunur ve namazdan sonra dua edilir.