Muharrem ayı ve Aşura Günü’nün anlam ve önemi

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 5 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Muharrem ayı ve Aşura Günü’nün anlamı ve önemi nedir?

    Muharrem-ayı-ve-Aşura-Gününün-anlam-ve-önemi.


    Muharrem ayı, Peygamberimiz s.a.v. tarafından Şehrullah: (Allah’ın Ayı) olarak nitelendirilmiştir, Ramazandan ayıdan sonra en hayırlı ve en üstün bir ay olarak ifade edilmiştir. Bu ayın onuncu günü, önüne veya arkasına ilave yapılarak oruç tutulması tavsiye edilen Aşura günüdür.

    Muharrem ayı, hicri-kameriî takvimin ilk ayıdır. Hz. Ömer r.a’ın halifeliği devrinde 638 yılında Rasul-i Ekrem s.a.v.’in Mekke’den Medine’ye hicreti resmî takvim başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Muharrem de hicrî yılın ilk ayı olarak belirlenmiştir.
    İslam tarihinde birçok önemli olay bu ayda meydana geldiğinden, Muharrem ayının dinî ve tarihî açıdan her zaman önemli ve özel bir yeri olmuştur.

    Sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarındaki “muharrem” savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adıdır. Rasul-i Ekrem s.a.v. haram ayları Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb olarak açıklamıştır. Bunlardan Zilkade, Zilhicce ve Muharrem ayları ard arda, yani 11. ay, 12. ay ve 1. ay olarak gelir. Receb ayı ise tektir. Bu aylara “Haram Aylar” denilmesinin tek sebebi, savaşmanın haram kılındığı aylar olması değil, bu aylar içinde belirli gün ve gecelerin de mukaddes sayılmasıdır.

    Muharrem ayı ve Aşura Günü’nün anlam ve önemi

    Muharrem ayı, Peygamberimiz s.a.v. tarafından Şehrullah yani Allah’ın Ayı olarak nitelendirilmiştir, Ramazandan sonra en hayırlı ve en üstün bir ay olarak ifade edilmiş ve bu konuda şöyle buyurmuştur:
    “Ramazan ayı dışında tutulan orucun en faziletlisi, kendisine dua ettiğiniz Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzların dışında namazın en faziletlisi, geceleri kılınan nafile namazlardır.” (Müslim, Savm, 202)

    Muharrem ayı ve Aşura Günü’nün anlam ve önemine dair yine rivayet edildiğine göre bir kişi Rasul-i Ekrem s.a.v.’e gelmiş ve;
    – Ey Allah’ın Rasulü! Ramazan ayı dışında oruç tutmam için bana bir ay söyle, demiştir.
    Bunun üzerine Allah Rasulü s.a.v.:
    – Eğer Ramazan dışında bir ay boyunca oruç tutacaksan Muharremde tut. Muhakkak ki o Allah’ın ayıdır. O ayda öyle bir gün vardır ki, Allah tövbe edenlerin tövbesini kabul eder. (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 1/154, 155)