Muharrem ayı ile ilgili hadisler

Konusu 'Hz.Muhammedin hadisleri' forumundadır ve Lasey tarafından 13 Ekim 2015 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Allah Azze ve celle da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)

    Hz. Aişe`den nakledilen şu hadiste, Hz. Muhammed (s.a.v)`ın Mekke döneminde de aşûre orucu tuttuğu anlaşılır.

    "Cahiliye devrinde Kureyş, aşûre gününde oruç tutardı. Hicretten önce Hz. Muhammed (s.a.v) de aşure orucu tutardı. Medine`ye hicret ettikten sonra bu oruca devam etti; ashabına da tutmalarını emretti. Ertesi yıl, Ramazan orucu farz kılınınca, aşûre günü orucunu bıraktı, isteyen bu orucu tuttu, dileyen de bıraktı." (Buhârî, Savm, 69; Tecrîd-i Sarîh, VI, 307, 308).

    Hz. Muhammed (s.a.v) Medine`ye geldiği zaman Yahudilerin aşure günü oruç tuttuklarını gördü ve bunun ne orucu olduğunu sordu; cevap olarak şöyle dediler:

    "Bugün, iyi bir gündür. Allah, İsrailoğulları`nı Firavun`un zulmünden bugün kurtarmıştır. Musa (a.s.) Allah`a şükür için bugünde oruç tutmuştur. Biz de tutarız dediler. Hz. Muhammed (s.a.v); "Biz Musa`nın sünnetine sizden daha yakınız." dedi ve o gün oruç tuttu ve ashabına da tutmalarını emir buyurdu. (Buhârî, Savm, 69; Tecrîd-i Sarih, VI, 308, 309)

    Müslim’in rivayetine göre Hz. Muhammed (s.a.v) “Ramazan ayından sonra oruç için en faziletli ay Muharrem ayıdır.” (Müslim, Sıyam, 202-203)

    Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut! Çünkü o, AllahAze ve celle'nin ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün, tevbe edenlerin günahlarını da affeder.) [Tirmizi]