Müftülere Mahkeme Yolu Kapanıyor!‏

Konusu 'Manevi Hayatımız' forumundadır ve Adile tarafından 14 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Müftülere Mahkeme Yolu Kapanıyor!‏
    Mahkeme müftülere yolu kapatıyor
    İl ve ilçe müftüleri daha şimdiden açıklanacak olan atamaların kimi vuracağını tartışmaya başladı.

    Kulislerde ve fısıltı gazetesinin yaydığı bilgilere göre başkanlığa geldiği günden beri yeniliklere ve değişikliklere açık olan Başkan Mehmet Görmez’in en büyük sıkıntıyı atalet ve rehavet içinde yaşamaya alışmış “yıllarımı verdim dün ne ise yarın de öyledir” zihniyetiyle hizmete alışmış istikrarsız ya da makama uymayan, söz, hal ve eylemlerde bulunan ve Diyanet camiasının ayıplı yüzü görünen müftülerden çektiği bilinmektedir.


    Bugüne kadar, Diyanet müfettişleri tarafından yapılan araştırmalarda Diyanet camiasına hizmetten çok hezimet getiren, makamın ağırlığını taşıyamayan müftüler için çıkartılan raporlar sonucunda görevden alma, farklı yerlerde görevlendirmeler de çözüm aranmaktaydı. Ancak İl ve İlçe Müftülüğü'nden merkeze alınan müftüler mahkemelere başvurarak tekrar eski görevlerine dönüyorlardı. Mahkemelerin gerekçesi ise (genel olarak); “telafisi güç, maddi yönden zarara uğradıklarından.... eski görev yerine iadesi” hükmünü koyması, bu tür kararların sonucunda müftülerin görev yerlerine tekrar dönmesine neden oluyordu. Mahkemelerin, Diyanet müfettişlerinden farklı şekilde, hatta zıt ölçüde karar vermesi bu kez diyanet kadrolarında disiplinin bozulmasına sebep oluyordu. Mahkeme kararıyla dönen diyanet çalışanı çevresinde “haklıymış,” “adamın suçu yokmuş” “diyanet müfettişleri yanlı davranıyor,” “bu adama Diyanet bir şey yapamaz”, “Diyanete kafa tutmuş kişi” nazarıyla bakılıyordu.

    Bilindiği gibi Edirne İl Müftüsü Ömer TAŞCIOĞLU, bu alanda tüm rekorları egale eden ve tarihe geçen ilk il müftüsü oldu. İki defa merkeze alınan müftü üç defa eski yerine döndü.


    ŞİMDİ NE OLACAK


    Torba kanunla 25 Başkanlık Müşavirliği daha alan Diyanet 8 aktif 7 boş olan başkanlık müşavirliği mevcut kadrosunu 40'a çıkarmış oldu. Bu durumda bugün için 32 başkanlık müşavirlik kadrosu boş bulunuyor. Diğer yandan Başkanlığın, merkez müftülüğü ve merkez vaizliğine ait toplamda ise 40 kadrosu bulunuyor. Bu kadroların yarısı boş duruyor. Müftüler kararnamesinden önce Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni müftü atamaları ile birlikte merkez müftülüğüne ya da merkez vaizliğine değil önce Başkanlık müşavirliğine atama yapacak.

    Başkanlık müşavirliğine atanan müftüler mahkemeye başvursalar bile elleri boş dönecek.

    Başkanlık müşavirliğinde maddi imkânların iyi olması ve il müftülük görevinden makamca yüksek olması münasebetiyle mahkemelerin bu tür davaları ret etmesi bekleniyor. Kısaca Başkanlık müşavirliği, Merkez Valiliği gibi bir sisteme kavuşmuş olacak.


    Gözler şimdi müftü atamalarından önce başkanlık kadrosunda bulunan 40 müşavirliğin dolmasında olacak. Bu kadrolara gelecek olanların da sanıldığı şekliyle fiili görevlerinde Diyanet’i zor durumlara sokan, makamının hakkını vermeyen, başarısızlıkla herkesin gözünde olanlar üzerinde olacağı yönünde…

    Hangi müftünün Başkanlık Müşavirliğine, Merkez Müftülüğü'ne ve Merkez Vaizliğine alınacağı önümüzdeki günlerde göreceğiz.