Müftü olmak için neler yapılmalıdır?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Beyza tarafından 10 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Müftü nasıl olunur?

    Müftü olabilmek için ilk olarak ülkemizdeki bulunan çeşitli üniversitelere bağlı ilahiyat fakültelerinin birinden mezun olmak ve diploma olması gereklidir. Eğitim süresi 4 yıldır.

    Müftü Çalışma Alanları
    1 Mart 193' yılından önce ilahiyat fakültesinden mezun olan kişiler türkiye cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı’ nın açmış olduğu müftülük sınavına katılarak müftü olabiliyor ve atamaları yapılıyordu. 1 Mart 193'den sonra yapılan bazı düzenlemeyle; En az dört yıl süreli dini yüksek öğrenim İlahiyat Fakültesi yapan kişiler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açtığı vaizlik sınavına katılarak kazandıkları takdirde, stajyer vaiz olarak atamaları yapılır. En az 1 yıl en fazla 2 yıl Stajyer Vaiz olarak çalışırlar. Bu zaman içerisinde Başkanlıkça belirlenen süre boyunca hizmet-içi eğitim kursuna alınırlar. Kursu başarı ile bitirenler il müftülüklerinde stajyer vaiz olarak çalışırlar. Stajyer vaiz olarak Müftülüklerde en az 6 ay çalıştıktan sonra, asgari 2 ay süre ile bir ilçe müftüsü gözetiminde görev yaparlar. Stajyerlik dönemlerindeki durumları ve idarecilik yapıp yapamayacakları müftülüklerce düzenlenecek olan “Değerlendirme Raporu”nda belirtilir. Bu rapor Diyanet İşleri Başkanlığı’nca incelenir ve olumlu bulunursa kişinin stajyerliği kaldırılır. Vaizlikte stajyerliği kalkan, müftülük için yeterli bulunan ve başkanlıkça yapılan müftülük sınavını kazanan kişiler ilçe müftüsü olurlar.

    Müftü Meslekte İlerleme
    Diyanet İşleri Başkanlığını temsilen 5 yıl süreyle ilçe müftülüğü görevini yürüten kişi il müftü yardımcılığına terfi edebilir. İlçe müftülüğü ya da il müftü yardımcılığında 6 yıl çalışan ve toplam 10 yıl yüksek kademelerde görev yapan kişi ise İl Müftülüğüne terfi edebilir. Kişisel çabaları sonucu gösterdiği başarı ve alanında yaptığı hizmetlerle tanınmış ve 10 yıllık hizmeti olanlar Diyanet İşleri Başkanlığına kadar yükselme kaydedebilir.

    Müftü Görevleri
    Toplumu dini konularda aydınlatır, bu konuda görev alacakları saptar, Dini konularla ilgili, sözlü ve yazılı soruları yanıtlar, Hutbe ve vaaz konularını saptar, Camilerin açılış ve kapanış saatlerini yöresel özelliklere göre saptar, İbadete açılmak istenen yerlere izin verir, İbadet yerlerinin çevresinde yardım toplamak isteyenlerin izin işlemiyle ilgilenir, Görevliler hakkında yapılan şikayetleri değerlendirir ve gerekli işlemleri yapar, Hac ve umre ziyaretleri ile ilgili işlemleri yürütür, hac adayları için kurslar açar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca hazırlanan takvime göre dini gün ve bayramları, sadaka-i fıtrın miktarını mahalli rayice göre belirleyerek halka duyurur.

    Müftü Kullanılan Malzemeler
    Dini yayınlar, Büro malzemeleri, Vaaz, hutbe ve benzeri faaliyetler sırasında giyilen özel kıyafetler.

    Müftü Özellikleri
    Müftü olmak isteyen kimselerin; Normalin üzerinde genel yeteneğe, Okuduğunu anlama ve düşüncelerini söz ve yazı ile ifade edebilme gücüne sahip, başkalarını etkileyebilen, ikna edebilen, düzgün konuşma becerisine sahip, başkalarının duygu ve düşüncelerine duyarlı, yeniliklere açık, geniş görüşlü, insanlara yardım etmekten hoşlanan kimseler olmaları gerekir. müftülük nasıl olunur açtıgımız makale sizlere dogru kaynaklardan alınmış olan bilgiler
    sizlere dogru bilgiler aktarılmıştır.