Soru Miras Paylaşımı Nasıl Olur?

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve Adile tarafından 22 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Miras paylaşımı yapılbilmesi için eğer bir vasiyet bulunmuyorsa yapılamsı gerekenler şu şekilde.Mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılmalıdır. Bu davalarda yapılacak araştırma ive tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında paylaşılmalı.

    Şayet ölen vasiyetname bırakmış ise yada ölmeden önce birilerine kıyak olarak bir şeyler dağıtmış ise diğer hesaplar devreye girer. O iş yalnız avukat yardımıyla hesaplanır ve mahkemede biter.
    Böyle ayaküstü hesaplanamaz. Mirasçıların bazılarının saklı payları vardır. Tüm hesap ona göre tekrar yapılır.

    Medeni Kanun 499. Maddeleri
    Sağ olan eş, Beraber bulunduğu zümreye göre miras bırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olurlar.

    Mirasbırakan kişi altsoyuyla birlikte mirasçı olur ise, mirasın dörtte biri,

    Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,

    Miras bırakanın büyük ana ve büyük babaları ayrıca onların çocuklarıyla birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yok ise mirasın tamamı eşe kalmış olur.

    Eş ölünce evvel mallar iki kısma bölünür, yarısını eş alır.Bu ilk bölüşümdeki pay eşin evlilikten doğan hakkıdır. Miras hakkı değildir. O ayrıca kalandan da verilir. Eş malın 1/4'ü alır, kalanı çocuklar arasında eşit paylaştırılır malın tamamı önce ikiye bölünmeli ve sonra boşanmadaki gibi paylaştırılır.
    Daha sonra bu kalan mirastan eş tekrar pay alır.