MİRAÇ’TA PEYGAMBERİMİZE VERİLEN ÜÇ ŞEY Bu vahyin mahiyetinin ne olduğu, şu şekilde açıklanmıştır: 1- Namaz: Mirac’daki en mühimmevzulardan biri, beş vakit namazın farz kılınmasıdır. Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v), ve Hazret-i Mûsa (a.s)’ın tavsiyeleriyle Allah Teala'ya müracaat etmiş ve başlangıçta 50 vakit olarak farz kılınan namaz, 5 vakte indirilmiştir. Bununla birlikte Allah Azze ve celle, bire on vererek, 5 vakti kılana 50 vaktin ecrini ihsan edeceğini bildirmiştir. Daha sonra Allah Azze ve celle şöyle buyurmuştur: “Her kim bir hayır işlemek ister de onu yapamazsa, o kimseye (bu iyi niyetinden dolayı) bir sevap yazılır, yaptığı takdirde ise on sevap yazılır. Her kim de, bir kötülük yapmak ister, ancak onu yapmazsa, kendisine günah yazılmaz. Şayet o kötülüğü yaparsa, bir günah yazılır!” (Müslim, iman, 259) Bu mevzudaki uzun hadis-i şerifte beyan olunduğu üzere Allah Azze ve Celle, başlangıçta elli vakit olarak emredilmiş olan namazı, Resûl-i Ekrem Efendimiz’in müteaddid müracaatı ile beş vakte indirmiştir. Bunun anlamı, insanlar üzerindeki hukukullah icabı olarak namazın elli vakit kılınmasının müstehak olduğu, ancak Allah Azze ve celle'nin lutfu keremi ile bu mükellefiyetin bire on nisbetinde azaltıldığı dır. Esasen Cenab-ı Hakk’ın: وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْاِنْسَ اِلَّا لِيَعْبُدُونِ “Ben cinleri ve insanları ancak Bana ibadet etsinler diye yarattım.” (ez-Zariyat, 56) beyanı, beşer için asli faaliyetin ibadet olduğu, ancak merhamet-i ilahiyye icabı en zayıf fert dahi dikkate alınarak bu hususta tenzilat yapıldığı anlamına geldiği gibi, mecbûri olmamakla birlikte beş vakitten fazlasına cevaz verildiğini ve bunun gerekliliğini de ifade eder. Kamil mü’minler, farz olan bu 5 vakte ilaveten, kuşluk, işrak, evvabin gibi nafile namazlar kılarlar ve bilhassa gece teheccüde kalkarlar. Bütün bunlar bu vakıanın tabii bir neticesidir. Fakat bu gibi ibadetlerin, insanların takat getirebilen ve o zevke ulaşabilen kısmına ait olması için, namaz emri 50 vakitten başlatılıp bilahare Resul-i Ekrem Efendimiz'in (s.a.v) müracaatı ile 5 vakte indirilmiştir. 2- Resul-i Ekrem Efendimiz'e (s.a.v) hitaben: “Peygamberlerden hiçbiri Sen’den evvel, ümmetlerden hiçbiri de Sen’in ümmetinden evvel cennete girmeyecektir!” diye buyrulmuştur. (Razi, XXVIII, 248) 3- Bakara Sûresi’nin son iki ayet-i kerimesi vahyedilmiştir.