MEVLİD KANDİLİ’NDE ORUÇ TUTULUR MU? Mevlid Kandili’nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, bu gece, Resul-i Ekrem Efendimiz’in (s.a.v) doğum zamanında görülen halleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün ya da ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Tutmak savap olarak nitelendirilebilir. İslam alimleri Mevlid gecesine çok önem vermişlerdir. Yalnızca cuma günü oruç tutmamak ona Perşembe ya da Cumartesi günlerini de ilave etmek konusunda Peygamberimizden nakledilen sahih hadisler mevcuttur. Mevlid Kandili’nde oruç tutulur mu sorusunu cevaplayan iki farklı görüş… 1. Görüş: Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) doğduğum gün oruç tutarım buyurmaktadır, Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) tuttuğuna göre, şükrane olarak Allah Azze ve celle’ye teşekkür olarak tutmakta ecir var, müstehabdır. Allah Resulü (s.a.v) pazartesi günü oruç tutmanın fazileti soruldu. O da şöyle buyurdu: “O gün, benim doğduğum, peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür.” (Müslim, Siyam 197, 198) Bu hadisten yola çıkarak büyükler Resul-i Ekrem Efendimiz’in doğduğu gün oruç tutmanın güzel olacağını belirtmişlerdir. 2. Görüş: Resul-i Ekrem Efendimiz’in cihanı teşrifi bir bayram, yani bir sevinç günü telakkî edilir. Bunun için nasıl bayramda oruç tutulmazsa, Mevlid Kandili günü de oruç tutulmasa caizdir. Bunun için hayır-hasenatta bulunur. Efendimiz’in ümmeti olmanın sevinciyle fakir-fukarayı sevindirir. Kur’an-ı Kerîm’ler okur, sohbetler eder. Bu günü de öyle bir bayram sevinci içinde geçirirse, bu da çok güzel buyruluyor. Yani, tutulsa da müstehabdır, tutulmasa da müstehabdır. Fakat ikisi de Allah Azze ve celle’ye bir şükrane olarak olacak. Bir sevinç alametleri olması lazım. MEVLİD KANDİLİNDE ORUCA NASIL NİYET EDİLİR: Öncelikle Oruç tutmak için, “Allah rızasını gözeterek oruç tutmaya niyet” etmemiz lazım. Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır. Mevlit Kandilinde “Allahım Niyet ettim Rıza-i şerifin için Rebiulevvel ayının yarınına oruc tutmaya” Eğer Ramazandan kazaları varsa şayet “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını Rebiulevvel ayında tutmaya” diye niyet edilir.