Mevlid Kandili Hakkında Hadis-i Şerifler şöyledir; *Enes (radıyallahu anh) den şöyle dediği rivayet olunmuştur: Bir bedevi Resul-i Ekrem Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem)'e : Kıyamet ne zaman kopacak? diye sordu. Efendimiz: Kıyamet için ne hazırladın? buyurdu. Allah ve Resulünün sevgisini, dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber: O halde sen, sevdiğin ile berabersin buyurdu. *Hz. Enes'in rivayet ettiği bir hadiste Peygamberimiz: Hiçbiriniz, ben kendisine babasından, çocuğundan ve bütün insanlardan daha sevgili olmadıkça iman etmiş olmazsınız. buyurmuştur. *Ebu Hureyre'den rivayet edilen benzer bir hadiste de Hz. Peygamber (sallalahu aleyhi vesellem): "Allah'a yemin ederim ki, hiçbiriniz, ben kendisine babasından ve çocuğundan daha sevgili olmadıkça iman etmiş olmazsınız. buyurmuştur. *Hz. Ömer (radıyallahu anh) bu hadisi işitince: ''Ya Resulüllah, sen bana nefsimden başka her şeyden daha sevgilisin'' dedi. Hz. Peygamber (sallalahu aleyhi vesellem) ''Ya Ömer nefsinden de sevgili olmalıyım buyurunca; Hz. Ömer (radıyallahu anh), Nefsimden de diyerek durumu arz etti. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sallalahu aleyhi vesellem): Ya Ömer, işte şimdi oldu'' cevabını verdi. *Enes (radıyallahu anh) Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Şu üç özellik kimde bulunursa o kişi, imanın zevkine ermiş olur. Allah ve Resulünü, her şeyden daha çok sevmek, sevdiği kimseyi sadece Allah için sevmek, Allahın kendisine iman nasip etmesinden sonra inançsızlığa düşmeyi, ateşe atılıyormuş gibi kötü görmek. *Ebu Hüreyre (radıyallahu anh), "Hz. Muhammed (sallalahu aleyhi vesellem)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Benim misalimle sizin misaliniz, şu temsile benzer: Bir adam var ateş yakmış. Ateş etrafı aydınlatınca, pervaneler (gece kelebekleri) ve aydınlığı seven bir kısım hayvanlar bu ateşe kendilerini atmaya başlarlar. Adamcağız onları kurtarmaya (mani olmaya) çalışır. Ancak hayvanlar galebe çalarak çoklukla ateşe atılırlar. Ben (tıpkı o adam gibi) ateşe düşmememiz için belinizden yakalıyorum, ancak siz ateşe ateşe koşuyorsunuz" *Hz. Ömer (radıyallahu anh) bu hadisi işitince: ''Ya Resulüllah, sen bana nefsimden başka her şeyden daha sevgilisin'' dedi. Hz. Peygamber (sallalahu aleyhi vesellem) ''Ya Ömer nefsinden de sevgili olmalıyım buyurunca; Hz. Ömer (radıyallahu anh), Nefsimden de diyerek durumu arz etti. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sallalahu aleyhi vesellem): Ya Ömer, işte şimdi oldu'' cevabını verdi. Rasule bağlılığın eşsiz örneklerinden biri olan Hz. Ömer, bir ara Efendimiz Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem) huzuruna gelmiş ve: Ey Allahın Rasulü! Sen bana nefsimden başka her şeyden daha sevimlisin, demişti. Peygamberimiz de: Ömer! Kendinden de! buyurmuş, bunun üzerine Hz. Ömer: Kendimden de!, deyince Resul-i Ekrem Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem): Ey Ömer, işte şimdi oldu! cevabını vermişti. (Tecrid, I, 31)