Soru Mest Üzerine Mesh Etme Nasıl Yapılır? Gerekli Bazı Şartları

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve saadet tarafından 11 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Mest Üzerine Mesh Etme Nasıl Yapılır? Gerekli Bazı Şartları


    Mest Üzerine Mesh etmenin Şartları Mest üzerine mesh etmenin geçerli olabilmesi için uyulması gereken bazı şartlar vardır.

    Bunları şöyle sıralayabiliriz:
    a) Mestler, ayaklar yıkanarak alınmış bir abdestten sonra giyilmiş olmalıdır.
    b) Mestler, bağsız olarak ayakta durabilecek nitelikte olmalıdır. c) Mestler, ayakları topukları ile birlikte örtecek yapıda olmalıdır.
    d) Mestlerin her birinde, ayak parmaklarının en küçüğü ile üç parmak kadar yırtık, sökük, delik bulunmamalıdır.

    2. Mest Üzerine Meshin Müddeti Mukim olanlar (dînen yolcu sayılmayanlar) bir gün bir gece mesh edebilirler. Yolcu olanlar üç gün üç gece mesh edebilirler. Hz. Ali (r.a.),“Allah’ın Resûlü bize, yolcu olmadığımız zaman bir gün bir gece süreyle; yolcu olduğumuz zaman ise üç gün üç gece süreyle mest üzerine mesh etmemizi emrederdi.” (İbn-i Mace, Tahâret, 86) demiştir.

    Sahabilerden Hz. Safvan şöyle demiştir: “Peygamberimiz (s.a.v.), (yolcu olduğumuz zaman üzerlerine mesh edeceğimiz) mestlerimizi üç gün (üç gece) çıkarmayabileceğimizi söyledi. Bu ruhsat, cünüplük hâli için değil, idrar ve uyku gibi abdesti bozan durumlar için geçerli idi.” (İbn-i Mace, Taharet, 62)

    Mestler üzerine mesh etme sürelerinde başlangıç noktası olarak mestlerin ayağa giyildiği zaman değil, abdestin bozulduğu zamandır. Örneğin, sabah saat 10’da abdest alıpmestlerini giyen kimsenin abdesti saat 12’de bozulsa, bu kimse yolcu olup olmama durumuna göre mesh edebileceği süreyi saat 12’den itibaren hesaplayacaktır. Mest üzerine mesh eden bir kimse yolculuğa çıkacak olursa, mesh müddetini üç gün-üç geceye tamamlayabilir. Yolcu olan bir kimse, üç gün-üç gecelik mesh süresi dolmadan mukim olur/yolculuğu sona ererse, mestleri çıkararak abdest alır. Döndüğünde eğer bir gün bir gecelik süre geçmemiş ise mesh müddetini bir gün bir geceye tamamlayabilir.

    3. Mest Üzerine Mesh Uygulanışı Abdest alırken sıra ayakları yıkamaya gelince, eller ıslatılıp ellerin içi parmaklar açık olarak ayakların üstüne konur, topukların hizasını geçinceye kadar eller mestlerin üzerinden geriye doğru çekilerek bir kere mesh edilir.

    4. Meshi Bozan Şeyler
    a) Abdesti bozan şeyler meshi de bozar.
    Ayrıca şu sebeplerle de mesh bozulur:
    b) Mestin ayaktan tamamen veya yarıdan fazla kısmının çıkması veya çıkarılması. Müddeti içinde, abdestli iken mestler çıkarılacak olursa sadece ayaklar yıkanır. Mestlerden yalnız biri çıkmış olsa bile ikisi birden yıkanır. Giyildikten sonra, mestlerden birinde üç parmak genişliğinde bir yırtık oluşsa yine mestler çıkarılarak iki ayak da yıkanır.

    h) Mesh müddetinin bitmesi Meshin müddeti bittiği sırada kişinin abdesti var ise mestler çıkarılıp ayaklar yıkanır. Mesh müddeti namazda iken sona erse, abdest sona ermiş olacağından namaz bozulur

    i) Sargı Üzerine Mesh Etmek
    Abdest için yıkanması yahut mesh edilmesi gereken organlarda bulunan bir yarada sargı bulunuyorsa, zarar vermemesi hâlinde sargı çözülür ve yaranın üzeri mesh edilir. Sargıyı çözmek yaraya zarar verecekse, organın veya vücudun yıkanabilen kısımları yıkanır. Sargının üzeri de ıslak elle bir kere mesh edilir. Hz. Ali,“Bileğim kırılmış ve sargıya alınmıştı. Hz. Muhammed (s.a.v.)’a sordum, sargı üzerine mesh etmemi söyledi.” (İbn-i Mace, Taharet, 134) demiştir.

    Sargıyı gerektirecek durum bedende ise gusül abdesti için aynı işlem yapılır. Yaradaki sargı üzerine mesh etmek belli bir süre ile sınırlı değildir. Sargının yara üzerinde durması gerektiği sürece üzerine mesh edilebilir. Yara iyileşmiş ise sargı üzerine mesh geçerli olmaz. Henüz iyileşmemiş yaradaki sargı üzerine mesh ettikten sonra sargı düşecek olsa mesh/abdest bozulmuş olmaz. Bu durum, namazda gerçekleşecek olursa namaza devam edilir.