Mesleklerde matematik nasıl kullanılır

Konusu 'Genel Bilgiler' forumundadır ve Lasey tarafından 6 Ocak 2017 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Mesleklerde matematik nasıl kullanılır

    örnegin : bir mimar
    1. işiyle ilgili neler yapar
    2. o kişinin mesleginde matematik nasıl kullanılır

    İstatistikte Matematik Nasıl Kullanılır

    İstatistiğin matematiksel temelleri Pierre Fermat ve Blaise Pascal’ın 1654 yılına kadar giden olasılık kuramı hakkındaki yazışmalarına dayanır. Christiaan Huygens (1657) konunun bilinen ilk bilimsel uygulamasını sunmuştur.
    Jakob Bernoulli’nin Ars Conjectandi (posthumous, 1713) ve Abraham de Moivre’nin Doctrine of Chances (1718) adlı eserleri konuya matematiğin bir dalı olarak yaklaşmıştır.

    Hata teorisi Roger Cotes’nin Opera Miscellanea (posthumous, 1722) adlı eserine dayanır , fakat teorinin gözlem hatalarına uygulanmasının ilk örneği Thomas Simpson tarafından 1755’te yazılan (basım: 1756) bir bildiride bulunur. Bu bildirinin 1757 yılındaki tekrar basımı pozitif ve negatif hataların eşit derecede olasılıklı olduğu aksiyomunu kabul ederken, bütün hataları içinde bulunduracağını varsayabileceğimiz belirli tanımlanabilir limitlerin varlığından söz ederek “sürekli hatalar”ı ve bir olasılık eğrisini sunar.

    Pierre-Simon Laplace , olasılık teorisinin ilkelerine dayanarak gözlem kombinasyonları için bir kural geliştirmeye çalıştı (1774). Hata olasılıkları kanununu bir eğri ile gösterdi.

    Matematiksel İstatistik (İstatistik kuramı), İstatistiğin Matematiksel altyapısını incelemek için Olasılık kuramı ve Matematiksel Analizden faydalanan Uygulamalı Matematik dalıdır.

    Matematiğin Kullanıldığı Alanlar

    1 Doğa olaylarını anlama ve doğaya egemen olma çabasında; temel bilimlerde
    2 , Teknikte, teknolojide, mühendisliğin her türünde,

    3 Biyoloji, tıp, eczacılık, tarım, gıda, vb Bilim ve uygulama alanlarında,

    4 Ticaret, ekonomi, işletme, endüstri, maliye vb Alanlarda,

    5 Askeri amaçlarda,

    6 Kurum ve Devlet yönetiminde,



    Matematik öğretiminin gerekçelerine ve kullanım alanlarına bakarak, herkesin öğrenmesi gereken konuları içeren bir öğretim izlencesi (müfredat) hazırlama olanağı yoktur Ama, çağımızda her normal insanın bilmesi gereken ortak konular şöyle sıralanabilir :



    * Sayıları okumak

    * Saymak

    * Zamanı okumak

    * Alışverişte ödeme yapabilmek

    * Bozuk para üstünü verip alabilmek

    * Tartmak ve ölçmek

    * Taşıtların kalkış ve varışlarını belirten zaman cetvellerini okuyabilmek

    * Basit grafikleri, diyagramları, şemaları anlayabilmek

    * Bunlarla ilgili aritmatik işlemleri yapabilmek

    * Duyarlı yaklaşım yapabilmek (tanesi 995 liraya satılan üç malın neden 3000 liranın biraz altında tutacağının kestirilmesi gibi…)

    * Bildiği matematiği etkin ve güvenle kullanabilmek (kendine güvensiz kişilerin matematik yapmaktan kaçındığı; alışverişte daima bütün para verip üstünü beklediği bilinir…)



    Farklı yaş grupları ve farklı amaçlı okullar için yukarıda sıralanan temel konularla birlikte, o okulun amacına uyan başka bilgileri de kapsayan öğretim izlencelerini (müfredat) hazırlamak gerekir Ayrıca nasıl ki resim, müzik, spor, edebiyat gibi alanlar özel yetenek istiyor ve herkese öğretilemiyorsa; matematik öğrenimi de özel yetenek ister Bu nedenle, aynı amaçlı okulda okuyan aynı yaş grubundaki öğrencilerin matematiği eşit düzeyde öğrenme olanağı yoktur Bu nedenle, hem öğretim izlencesinin saptanması hem de öğretim töntemlerinin geliştirilmesi büyük önem taşır