Merhamet ile ilgili ayet ve hadisler Merhamet; acımak, esirgemek, korumak, affetmek, bağışlamak, nimet vermek, sevgi ve şefkat göstermek, iyilik ve ihsanda bulunmak demektir. Allah'ü Teala'ın, Rahman, Rauf isimleri de merhamet eden, acıyan, şefkat gösteren anlamlarına gelmektedir. Merhamet, insanoğlunun yaratılışında olan yüce bir duygudur. Bu duygunun kaynağı, Cenab-ı Allah'ın sevgisidir. Çocuklara, kadınlara, yaşlılara, yetimlere, kimsesizlere, hastalara , yoksullarla tüm canlılara merhamet göstermek müslümanların görevidir. Kur'an-ı Kerim'de müminlerin birbirlerine karşı ve bütün canlılara karşı merhametli oldukları belirtmektedir. Allah'ü Teala Kur'an'da : " Muhammed Allah'ın Rasulüdür. Onunla beraber onlar, inkarcılara karşı çetin, birbirlerine karşı da merhametlidirler. (Fetih,29) Diğer bir ayette ise, " Sonra da iman edenlerden olup birbirine sabrı tavsiye edenlerden, birbirine merhameti tavsiye edenlerden olanlar var ya, işte onlar Ahiret mutluluğuna erenlerdir." ( Beled, 17-18) buyruluyor. Rahmet Peygamberi (s.a.v.)'de merhametle davranmaya büyük önem vermiş, " Merhamet etmeyene merhamet edilmez." (Buhari Edeb, 18) " Ben lanetçi olarak gönderilmedim. Ben ancak rahmet olarak gönderildim." (Müslim, Birr, 87) " İnsanlara merhamet etmeyen kimseye de Allah merhamet etmez." (Müslim, Fezail,66) buyurmuştur. Tüm canlılara karşı merhametli olmamızı emretmektedir. Müslüman, bütün insanlara olduğu gibi, hayvanlara da merhametli davranmalı; Allah'ü Teala'nın bu konudaki emirlerine ve Peygamberimizin sünnetine riayet etmelidir.
ön,,celilke bu güzel yazı için kardeşime teşekkür ederim . merhamet ,evet eziyetin karşındaki kelime merhamet ama önce eziyet nedir ona bakalım eziyet denince aklımıza hepimizin dayak dövme şiddet....vsvs hep kaba güç gelir ama eziyet sadece bunlardan ibaret degildir.... karşıdakinin hak ve hürriyetlerinden yoksun bırakma devamlı aşagılama ,karşıdakini hor görme,devamlı eleştiri,küçümseme,bir ayıbı varsa devamlı kinaye dolu sözlerler o kişinin canını acıtmak......vsvs daha bir sürü sayabiliriz......dil yarası derler bazıları toplum içinde kimi der beni yılan öldürmez,yalan öldürür,kimi der kılıç yarası degil,dil yarası,,,,,,vsvs bunlarda halk arasında söylenen ama temelde kalp agrısı ,iç acısını anlatan sözcüklerdir.bazen deriz keşke beni dövseydi de bana böyle demeseydi......işşte eziyet bunlarıda kapsar esasıda kul hakkına kadar gider ......evet ö yüzden bu dilimiz bazen kılıçtan keskin,kırbaçtan daha acı olabilmektedir.bu nedenle lafı söylerken ucunun nereye gittigini iyi bilmeliyiz bazen sessiz kalmak en iyi cevaptır. söz gümüş ise sukut altındır .....allah c.c in selamı üzerinize olsun tüm din kardeşlerim AMİN