Meleklerin özellikleri nasıldır? Meleklerin özellikleri hakkında bilgi

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 10 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Meleklerin özellikleri nasıldır? Meleklerin özellikleri hakkında Melekleri diğer varlıklardan ayıran bazı özellikler vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

    Meleklerin-özellikleri-nelerdir-.

    1. Melekler nurdan yaratılmış latif varlıklardır.
    2. Her zaman yüce Allah’a ibadet ederler. Asla Allah Teala’ya karşı gelmezler. O’nun emirlerini yerine getirirler.
    3. Gözle görünmeyen son derece güçlü ve kuvvetli varlıklardır..
    4. Yemezler, içmezler, üremezler, erkeklik ve dişilikleri (cinsiyetleri) yoktur.
    5. Günah işlemezler ve insanlara iyiliği telkin ederler.
    Meleklerin özellikleri nelerdir? ayet ve hadislerde geçen ifadelerde meleklerin özellikleri hakkında şu şekilde maddeler halinde sıralamak mümkündür:
    *Meleklerde erkeklik ve dişilik özelliği yoktur. Bu sebeple müşriklerin, melekleri Allah’ın kızları sanmaları batıl bir inanıştır. Kur’an’da onların bu düşüncelerinin yanlışlığını ortaya koymaktadır (ez -Zuhruf 43/19; Saffat 37 /149-150)
    * Melekler nurdan yaratılmış varlıklardır. Meleklerin hangi maddeden yaratıldığına dair Kur’an’da açık bir bilgi yoktur. Fakat bir hadiste “cinlerin ve şeytanların ateşten, Hz. adem’in toprak ve çamurdan, meleklerin ise nurdan yaratıldığı belirtilmektedir. (Müslim, “Zühd” 10)
    * Melekler, yorulmaz, usanmaz gibi bedensel özelliklerden arınmışlardır. (Fussilet 41/38).
    * Melekler; Allah’a isyan etmeyen, O’nun emrinden dışarı çıkmayan, kendileri için öngörülen görevleri eksiksiz yapan ve asla günah işlemeyen varlıklardır: (Nahl 16/50
    * Kur’an’da Adem’e secde etmeyerek Allah’a isyan eden İblis’in, cinlerden olduğunu belirtmek gerekir. ( Kehf 18/50)
    Meleklerin özellikleri nelerdir?*Melekler son derece güçlü ve üstün özelliklere sahip varlıklardır. (en-Necm 53/5) (et-Tahrim 66/6) (et-Tekvîr 81/19-21) Meleklerin özellikleri hakkındaki diğer ifadeler ise şöyle;
    *Bir ayette ise meleklerin kanatları olduğu belirtilmektedir. Ayette geçen “kanat” ifadesini diğer dünyevî varlıkların kanatlarına benzeterek anlamak doğru değildir. Çünkü bu kanatların mahiyeti bilinmemektedir.(el-Fatır 35/1)
    * Melekler, Allah’ın adem’e öğrettiği varlıkların isimlerinin ne olduğunu bilememişler, Hz. adem, Allah’ın emriyle, varlıkların isimlerini söyleyince de Yüce Allah; göklerin ve yerin gaybını ancak kendisinin bildiğini belirtmiştir. (el-Bakara 2/31-33)
    *Normal şartlarda gözle görünmeyen melekler, Allah’ın emir ve izni ile çeşitli şekillere girebilmektedirler (temessül). Peygamberler onları aslî suretleri ve büründükleri biçimleri ile görebilirler. Nitekim Cebrail (a.s.), Hz. Meryem’e bir insan şeklinde görünmüş, Hz. İbrahim’e insan şeklinde gelen melekler onu bir evlat ile müjdelemişlerdir. (Meryem 19/16-17). (Hûd 11/69-73)
    *Melekler de diğer varlıklar gibi gaybı bilemezler. Çünkü gaybı sadece Allah bilir. Meleklerin bildiği gayb, Allah’ın onlara bildirdikleriyle sınırlıdır. (en-Neml 27/65)