Mağfiret anlamı nedir

Konusu 'İslami sözlük' forumundadır ve Lasey tarafından 6 Aralık 2016 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

MAĞFİRET:

Örtme; Allahü tealanın, kullarının günahlarını bağışlaması.
    Allahü teala, ayet-i kerîmelerde mealen buyuruyor ki:
    Ey günahı çok olan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümîdinizi kesmeyiniz. Allah, günahların hepsini affeder. O, sonsuz mağfiret ve nihayetsiz merhamet sahibidir. (Zümer sûresi: 53)
    Rabbinizden mağfiret istemeğe ve Cennet'e girmeğe koşunuz. Bunun için çalışınız! Cennet'in büyüklüğü, gökler ve yer küresi kadardır. Cennet, Allahü tealadan korkanlar için hazırlandı... (al-i İmran sûresi: 133)

Allahü teala buyurdu ki: "Ey ademoğlu (insanoğlu) ! Sen benden ümidli bulundukça, senden meydana gelen günahları mağfiret ederim. Ey ademoğlu! Senin günahların gökyüzünü dolduracak dereceyi de bulsa, benden mağfiret dilersen seni bağışlarım. Ey ademoğlu! Bütün yer dolusu günahlarla gelip de, bana hiçbir şerîk (ortak) koşmayarak huzûruma çıkarsan, ben seni bütün yer dolusu mağfiretle karşılarım. (Hadîs-i şerîf-Riyazü's-Salihîn)
    Müslüman kardeşini sevindirmek, Allahü tealanın af ve mağfiretine sebeb olur. (Hadîs-i şerîf-Kitab-ül-Metcer-ür-Rabih)
    Allahü tealanın af ve mağfireti o kadar büyüktür ki (çoktur ki), ben suçuma büyük demekten utanırım. (Sa'dî Şîrazî)