Lohusa Olan Kadınlara Haram Olan Şeyler Nelerdir?

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Eylül tarafından 26 Ağustos 2013 başlatılmıştır.

  1. Eylül

    Eylül Moderatör

    Adetli Kadınlara Haram Olan Şeyler Nelerdir?

    1.) Namaz kılmak

    Kadın bu durumlarda kılamadığınamazları kaza etmez. Namaz hergün tekrarlandığı için dinimiz kadınlara kolaylık göstermistir.

    Peygamber Efendimiz [s.a.v.], kendisine ayhali hakkında soru soran bir kadına Ayhali olduğun zaman namazı bırak, ayhali sona erince gusül yap ve namazını kıl) [28]

    2. )Oruç tutmak
    Kadınlar bu hallerde tutamadıklarıoruçları daha sonra kaza ederler. Hz. Aişe [r.anh] diyor ki:


    ” Peygamber Efendimiz [s.a.v.]’in zamanında biz ayhalinden temizlenince orucu kaza eder, namazı kaza etmezdik. ” [29]

    3. )Kur’an okumak

    Peygamber Efendimiz [s.a.v.]söyle buyurmustur:

    (Ayhali olan kadın ve cünüp olan kimse Kur’an ‘dan hiçbir sey okuyamaz. ) [30]

    Ancak, ayhali olan bir kadın öğretici, Kur’an okumak niyeti ile değil de öğretmek maksadiyla harf harf, kelime kelime Kur’an ögretebilir. Bu durumda olan kadın dua ayetlerini dua niyetiyle okuyabilir. Şükretmek maksadıyla ”elhamdülillah” diyebilir. (Besmele) çekebilir, Allah’ı zikr ve tesbih edebilir.


    4.) Kur’an’a el sürmek

    Ayhali ve lohusa olan bir kadın Kur’an-i Kerim’e, [Kur’an tercemesi de bu hükümdedir.] kağıt ve para üzerine yazılı olan Kur’an ayetine el süremez. Kur’an’dan ayrı olan bir kab veya kılıf ile Kur’an’a el sürebilir. Üzerinde ayet yazılı parayı bir kese ile tutabilir.


    Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de:

    (Ona [Kur’an’a] ancak temizlenenler dokunabilir.) [31] buyurulmuş, Peygamber Efendimiz [s.a.v.]’ de: ”Kur’an’a ancak temiz olan kimse tutabilir.” [32] uyarısında bulunmuştur .

    Müslüman olmayan bir kimseye isteği halinde hidayete ermesi ümidi ile Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler öğretilebilir. Yalnız, gusül yapmadıkça Kur’an’a el sürdürülmez.

    Ayhali ve lohusa olan kadın, tefsirden başka dini kitapları tutabilir. Giydiği elbisenin yeni ile Kur’an’i tutmak mekruhtur. İçinde Kur’an-ı Kerim bulunan bir kutuyu taşımak caizdir.
    [29] Ebu Davut, Tahare, i 05; Nesei, Siyam, 64[30] Tirmizi, Tahare, 98; Ibn Mace, Tahare, 1 05 [31]Vakia: 79[32] Camiu’s-Sagir, [Hadisi Taberani rivayet etmistir.]

    Yüzüğün taşında Kur’an’dan bir parça veya Allah’ın isimlerinden biri yazılı olsa bu yüzük parmakta iken helâya girmek mekruh olur. Üzerinde Kur’an yazılı olan bir şey cebe konur veya bir şeye sarili olursa mekruh olmaz. Bununla beraber bu gibi davranışlardan sakınmak daha uygundur .
    Ayhali, lohusa ve cünüp olan kimsenin Kur’an’a bakması caizdir.

    5.) Camiye Girmek

    Ayhali veya lohusa olan kadın camiye giremez. Düşman, yırtıcı hayvan ve soğuktan korunmak veya başka yerde bulunmayan ve camide olan sudan almak gibi zorunlu hallerde ise camiye girebilirler. Böyle bir durumda camiye girmek için teyemmüm yapılması uygun olur.
    6.) Kabe’yi tavaf etmek

    Ayhali ve lohusa olan kadın Kabe’yi tavaf edemez.

    7 .) Cinsel İlişkide Bulunmak

    Ayhali ve lohusa olan bir kadınla cinsel ilişkide bulunmak erkeğe haram olduğu gibi buna imkan hazırlamak ve rıza göstermek kadına da haramdır. Bu durumda cinsel ilişkide bulunan kimse büyük günah islemiş olur ve bundan tövbe etmesi gerekir. Kur’an-ı Kerim’de bu konuda söyle buyrulmuştur.

    (Ayhalinde olan kadınlardan uzak durun. [Onlarla cinsel ilişkide bulunmayın] Temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın.) [33] Bakara: 222

    Ayhali esnasında cinsel ilişkide bulunmanın birçok kadın hastalıklarına sebep olduğu bugün tıbben de sabit olmuştur .Kadının ayhali hakkında kocasına yanlış bilgi vermesi helal olmaz. Mesela; ayhali oldugu halde iliskide bulunmasını sağlamak için kocasından bunu saklamak, veya ayhali olmadığı halde kocasının isteğini önlemek için yalandan ayhali olduğunu söylemek helal değildir.Ayhali ve lohusa olan kadınla yatılır. Göbeği ile dizkapağı arasında kalan kısmın dışında kendisine sarılmak ve öpmekte sakınca yoktur .
    Özür Sahibi Olanların DurumuAbdesti bozan şeyin bir namaz vakti kesilmeden devam etmesine (özür) denir.
    İdrarın devamlı olarak gelmesi, burundan veya bir yaradan sürekli kan akması, bir hastalıktan dolayı göz, kulak ve memelerden gelen akıntı özür olduğu gibi, daha önce anlattığımız istihaza kani da kadınlar için özürdür. Kendisinde böyle bir özür olan kimseye (özür sahibi ) denir.

    Bu özürlerden biri, abdest alıp namaz kılacak kadar bir süre ara vermeden namaz vaktinin evvelinden sonuna kadar devam eder ve ondan sonraki her namaz vaktinde de bu özür en az bir defa meydana gelirse, o kimse özür sahibi sayılır.Eğer özür, bir namaz vakti içinde hiç meydana gelmezse özür ortadan kalkmış olur ve o kimse de özür sahibi olmaktan çıkar. Özür sahibi özrü devam ettiği sürece her namaz vakti abdest alır ve bu abdestle o namaz vakti içinde -başka bir şeyle abdesti bozulmadıkça- dilediği kadar farz ve nafile namazı kılabildiği gibi, kazaya kalmış namazları, cenaze ve bayram namazlarını da kılabilir ve Kur’an-ı Kerim’i tutabilir.

    Namaz vakti çıkınca özür sahibinin abdesti bozulur. Mesela, güneş doğunca sabah namazının vakti çıktığından özür sahibinin de abdesti bozulmuş olur. Namaz vaktinin girmesi ile abdest bozulmayacağından güneş doğduktan sonra bayram ve kuşluk namazları için abdest alan kimse bu abdestle öğle namazını kılabilir.
    Özürlü kimseden akan kan, irin ve sidik çamaşırına dokunsa bunu yıkadığı takdirde, akıntı devamlı olduğundan dolayı yine pislenecekse çamaşırını yıkaması gerekmez. Tekrar dokunmayacaksa yıkaması lazımdır .