Lehvel hadis nedir?

Konusu 'İslami sözlük' forumundadır ve saadet tarafından 22 Ekim 2016 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Lehvel hadis

    levhel hadis kıymeti olmayan boşa konuşulan sözdür bu sözlerin değeri olmaz. Vaktini boşa harcamaktan başka bir işe yaramaz insanın asıl işinden uzaklaşmasını sebep olur.

    Cenab-ı Allah şöyle buyurmaktadır:

    “İnsanlardan öylesi var ki; bilgisizce (insanları) Allah’ın yolundan saptırmak ve sonra onunla alay etmek için, boş sözü satın alırlar! Onlar için alçaltıcı bir azap vardır!”



    Ebu Umame (R.ah) şöyle naklediyor:

    “Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

    ‘Şarkıcı cariyeleri satmayın; onları satın almayın; onlara şarkıcılığı öğretmeyin! O kadınlar üzerinde yapılan alış verişte hayır yoktur ve onların kazancı haramdır!’

    Ebu Umame (r.ah) şöyle naklediyor:

    Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle devam etti:

    وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْتَرِي لَهْوَ الْحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَن سَبِيلِ اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَيَتَّخِذَهَا هُزُوًا أُولَئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ مُّهِينٌ

    “İnsanlardan öylesi var ki; bilgisizce (insanları) Allah’ın yolundan saptırmak ve sonra onunla alay etmek için, boş sözü satın alırlar! Onlar için alçaltıcı bir azap vardır!”

    Lokman Suresi 6. ayet bu husus için (yani müzik için) indirildi!’ buyurmuştur.”

    Tirmizi 1298, Taberani Mucemu’l-Kebir 8/7749, 7805, 7825, 7855, 7861, 7862, Beyhaki 11055, Albani Sahiha 6/1016

    İmam Taberi (rah) şöyle dedi:

    “Ayetti kerimede gecen “Boş söz”den amaç, kişiyi Allah yolundan alıkoyan, Allah ve Peygamber tarafından yasaklanan her türlü sözdür. Boş sözleri satın alanların, bunları insanları Cenab-ı Hakkın yolundan saptırmak için satın aldıkları bildirilmiştir. Burada gecen , Allah’ın yolundan maksat, Kur’an okumak, Allah’ı zikretmek ve kulu, Allah’a yaklaştıracak her türlü ibadet, her türlü itaat ve Allah’ın dinidir.

    Batıl sözleri satın alanlar, insanları bu sözler vasıtasıyla Allah’ın yolundan alıkoyarlar ve Allah’ın diniyle alay ederler." Bu itibarla onlara, kıyamet gününde hor ve hakir düşüren çetin bir azap vardır. Zira onlar hem kendileri sapmış hem de diğer insanları saptırmışlardır.”

    Bazı tefsirciler şöyle demiştir:

    Lehvel Hadis: Şarkı, türkü, laf eğlencesi, insanı oyalayıp işinden alıkoyan sözler, asılsız hikayeler, masallar, romanlar, tarih kılıklı efsaneler, güldürücü lakırdılar, gevezelikler ve nağmeler gibi eğlendirici seslerdir.

    Bu ayetin iniş nedeni şöyle açıklanıyor:

    “Nadr bin Haris ticaret için İran’a gidiyordu. Acemlerin hikâyelerini, efsane kitaplarını getiriyor ve bunları Kureyşe okuyarak:

    “Muhammed, size Âd ve Semûd hikayeleri söylüyor gelin ben size Rüstem’in, İsfendiyar’ın, Kisra’nın hikayelerini anlatayım” diyor ve bu şekilde birçoklarının Kur’an dinlemesine alı koyuyordu.

    Nadr bin Haris güzel bir şarkıcı cariye almış ve birinin müslüman olacağını işittiği zaman cariyesine:

    “Haydi, buna yedir, içir ve şarkı söyle” dermiş! Böylelikle insanları eğlendirip:

    “Gördün ya bu, Muhammed’in çağırdığından yani namazdan, oruçtan, onun önünde çarpışmaktan daha iyi değil mi? dermiş.

    İbnu Hatal da bir cariye almış, sövüp saymayı şarkı olarak söyletirmiş.

    Yorumcuların çoğu “Lehvel hadis” lafsını şarkı, türkü ve müzik ile tefsir etmişlerdir.