Kuşluk "Duha" Namazı Nasıl Kılınır?

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Beyza tarafından 20 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Kuşluk namazı nasıl kılınır?

    Kuşluk namazı Kuşluk vaktinde en az 2 rekat namaz kılmak çok sevaptır.
    Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
    Günde iki rekat kuşluk namazı kılanın günahları denizlerin köpüğü kadar olsa, affedilir.

    Kuşluk (Duha) namazı:
    Kılınışı: 2,4,8 yada -12 rekat olarak kılınır. "Niyet ettim Allah (c.c) rızası için kuşluk (duha) namazı kılmaya" diye kalpten niyet edilir. İki rekatta bir selam verilerek kılınması daha faziletlidir. iki rekatta bir selam verilerek kılınırsa sabah namazının sünneti gibi kılınır.4 rekatta bir selam verilerek kılınırsa ikindi namazının sünneti gibi kılınır.

    Fazileti: Efendimiz Hz. Muhammed (Aleyhi salatu vesselam) buyuruyor ki:
    "Ademoğlunun her doğan gün, vücudundaki her mafsal için bir sadaka vermesi lazımdır. Rast geldiğine selam vermesi sadakadır. İyiliği emretmesi sadakadır. Kötülükten menetmesi sadakadır. (Başkasına) zarar verecek şeyleri yollardan temizlemesi sadakadır.
    Kuşluk vakti kılınan 2 rekat, bunun hepsine bedeldir."
    (Ebu Davud)Yine başka bir hadis-i şerifinde:"
    Kim iki rekat kuşluk namazı kılarsa gafillerden yazılmaz. Kim de dört rekat kılarsa abidlerden yazılır. Kim altı rekat kuşluk namazı kılarsa bu namaz o gün ona yeter. Kim de 8 rekat kılarsa Allah-ü (c.c) onu masivayı terkedip, kendisine boyun eğen kullarından yazar. Her kim de 12 rekat kılarsa Allah-ü (c.c) cennette ona mahsus bir köşk bina eder.
    Mutlaka her gece ve her gün Allah-ü (c.c) kullarına ihsan ve ikramda bulunur. Allah-ü Teala'nın (c.c) bir kuluna yaptığı ihsan, kalbine düşürdüğü zikirden daha üstün değildir" buyurmaktadır.

    Herkesin eklem yeri kadar sadaka vermesi gerekmektedir. Sübhanallah, Elhamdülillah, La ilahe illallah veya Allahü ekber demek birer sadakadır. İyiliği tavsiye etmek, kötülüğe mani olmaya çalışmak birer sadakadır. 2 rekat kuşluk namazı kılmak ise bütün bunları karşılar.

    Kuşluk namazı nafile namazdır. Kazası olan, kazasını ödemedikçe nafile namaz kılarsa kabul olmaz. Önce kazasını ödemelidir.
    Kaza namazı borcu olan, kuşluk vakti kuşluk namazı kılmak isterse, (İlk kazaya kalmış sabah yada öğle, ikindi, akşam, yatsı namazının farzını ve kuşluk namazı kılmaya) diye niyet ederse, hem kazası ödenmiş, hem de kuşluk namazı kılmış olur.)