Kürtajla ile İlgili Ayetler

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Beyza tarafından 12 Nisan 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Kuranda Kürtajla İlgili Ayetler


    Bilindiği gibi kürtaj bir bakıma bir canı yoketmek demek olduğundan cinayet sayılmıştır. Kur'an'da üç yerde genel manada bundan bahsedilir. Genel manadan kastımız mutlak anlamda çocuğu öldürmektir. Bu ana rahmindeki cenini düşürmek manasına geldiği gibi doğan çocuğu öldürme manasına da gelmektedir.

    "De ki (Ey Allah'a karşı yalan uyduranlar!) Gelin de Allah'ın size neleri haram kıldığını okuyup (haber vereyim): Hiç bir şeyi O'na ortak koşmayın; ana-babanıza iyilikte bulunun. Yoksulluk endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin; -sizin de onların da rızkınızı biz veririr- hayasızlığın açığına da gizlisine de yaklaşmayın; Allah'ın haram kıldığı canı -haksız yere- öldürmeyin." (Kur'an-l Kerim En'am: 151)

    Kur'an burada "öldürmeyin!..." tabirine esneklik katmış çağın özelliklerine göre hüküm çıkarılmasını kolaylaştırmış. Yani usul ilmine göre ayet mücmel bırakılmıştır. Açıklaması hadislerle yoksa ictihad yollarıyla yerine getirilir.

    Burada şu üç husus ayetin kapsamına girer:

    1- Ana rahmindeki çocuğu kürtaj ve benzeri bir fiille düşürmek veya almak

    2- Doğan bir çocuğu bilerek öldürmek

    3- Çocuğu eğitimsiz bırakıp onu ruhen öldürmek.

    Birinci ve ikinci şekil cinayet sayılır. Birincisinin cezasını ve haram kılındığını yukarıda açıklamıştık. İkincisi ise bilerek öldürüldüğü taktirde tam bir cinayet sayılır ki kısas gerekir. Üçüncüsü ise büyük günahlardan biridir.

    Çocukların öldürülmemesi hakkındaki ayette iki ayrı anlatım biçimi yer almıştı: En'am Suresinde "Sizin de onların da rızkınız) biz veririz" buyuruluyorken İsra Suresinde: "Onları da sizi de biz rızıklandırınz" buyurulmuştur. Kelime konumundaki değişiklik tekrar değişik hükümler getirmiştir: Birinci şekilde küçük çocuklarınızı -fakirlik korkusuyla- öldürmeyin çünkü sizin ve sizinle birlikte onların rızkını biz veririz buyurarak küçük yavrular size verdiğimiz rızıkla rahatlıkla geçinebilirler. O nedenle endişeye mahal olmadığı hatırlatılıyor. İkinci şekilde ise baba ile ana'nın rızıklanmakta bir gün gelir de büyüyen çocuklarına tabii olacakları ihtiyaçların karşılıklı yardımla gerçekleşeceği belirtiliyor. Büyüyüp hayata atılan çocuklar iş sahibi olduklarında kendileri için hazırlayacakları rızıkla pek ala fakir düşen ana-babalarını da geçindirebilirler. Bu fazla bir masraf ve külfeti gerektirmez.

    "Çocuklarınızı fakirlik endişesiyle öldürmeyin. Biz onları da sizi de rızıklandırırız. Şüphesiz ki onları öldürmek büyük bir suçtur." (Kur'an-ı Kerim İsra: 31.)

    Kur'an bu ayetle de kürtajı yasaklıyor. Cenin ana rahminde oluştuktan sonra artık ona dokunulmaz. Annenin hayatı sözkonusu olup uzman dürüstlüğüne güvenilir tabibler tarafından herhalde çocuğun alınması gerektiği belirtilirse o taktirde cevaz verilebilir.

    Kadına ilaç vererek veya döverek veya rahime bir şey salarak ya da korkutarak çocuğunun düşmesine yol açmak veya kürtajla almak cinayet kabul edilir. Çocuk kadının kendi fiiliyle düşürülse yine hüküm değişmez.

    "Kıyamet günü kız çocuğuna hangi suçtan dolayı öldürüldüğü sorulduğu zaman..." ( Kur'an-ı Kerim Tekvir: 8)

    Bu ayetle diri diri öldürülen kız çocuklarının hakkının kıyamet günü ortaya çıkarılacağı ve gereken kısaslama yapılarak ilahi adaletin tecelli edeceği açıklanıyor. Buradaki kısaslamadan maksat cinayeti işleyene suçuna uygun cezanın verilmesidir.

    Kürtajla İlgili Hadisler:

    İbn-i Me'sud (r.a.) Peygamber (s.a.v.) Efendimize soruyor:

    - "Hangi günah daha büyüktür? Allah Rasülü cevap veriyor.

    - Seni yarattığı halde Allah'a denk ortak ve benzer koşman.

    - Ondan sonra?

    - Seninle beraber oturup (hazırlanan yemekleri) yer korkusuyla çocuğunu öldürmen...

    - Ondan sonra?

    - Komşunun karısıyla zina etmen..." (Buhari. Müslim.)

    Çocuk Düşürmek İçin Rahmi Kurcalamanın Sakıncaları:

    Rahmi bilhassa gebe iken karıştırmak çok tehlikelidir. Bu hal bazen çocuğu sarsar öldürür düşmesine sebep olur. Hem de çok defa çocuktan önce annesini mezara götürür.

    Rahim gebelikte incelir. Rahmin yanıbaşında büyük kan damarları olmakla ya bunlar zedelenir büyük kan boşanmasıyla kadın ölür veya rahmin az çok zedelenmesiyle üstünü kaplayan zar iltihaplanır karına mikroplar ve pislik bulaşır. Bu gibi vak'alarda kan zehirlenerek de kadın ölebilir. Bu sebeple çocuk düşürmek için rahmi her ne suretle olursa olsun karıştırmaktan şiddetle sakınmalıdır. Bu tehlikeler yalnız bu işi bilmeyenlerin elinde değil ebe ve hatta mütehassıs hekimlerin elinde bile (lüzumlu sıhhi sebeplere dayalı çocuk düşürmelerde bile) kürtaj yapılırken pekala başa gelebilir.

    Rasülüllahın (s.a.v.) Kadınlarla Çocuklarını Öldürmemeleri İçin Yaptığı Anlaşma...

    Hz. Peygamber (s.a.v.) yeni müslüman olan kadınlarla bey'at eder onlardan söz alırdı. Bu kadınların uymaya söz verdikleri hususlardan biri de "evlatlarını öldürmemeleri..." mealindeki ayetin tefsirinde İbni Kesir çocuk düşürmenin de evlat öldürmeye dahil olduğunu kaydeder. (Kur'an-ı Kerim el-Mümtehine:12)

    Kadınlardan Habil kızı Azze şöyle der:

    "Rasulüllah (s.a.v.) ile yaptığım antlaşmada o bana: "Gizli ve açık bir şekilde çocuğunu öldürmeyeceksin" diye şart koştu. Açık olan çocuk düşürmenin ne demek olduğunu bilirim. (Cahiliyet çağında olduğu gibi). Gizlice çocuk öldürmeye gelince ben onu Rasulüllaha sormadım. O da kendiliğinden söylemedi. Öyle kanaat getirdim ki o çocuk düşürmektir. Allah'a yemin ederim ki hayatım boyunca asla çocuk düşürmeyeceğim!...