Kurban Kesmek Yerine Sadaka Verilse Olur mu?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Adile tarafından 21 Eylül 2015 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Kurban kesmekteki maksad Allah Azze ve celle'nin rızası için kan akıtmak yani kurbnalığın kesilmesidir. Kurban kesilmeyip karşılığı sadaka olarak verilse vacip olan kurban yerine gelmiş olmaz.

    Şüphesiz sadaka vermek de çok faziletli bir ibadettir fakat farklı ibadet birbirine karıştırılmamalıdır. Ancak kurban kesildikten sonra etinin tamamını sadak olarak tasadduk etmek caizdir.

    Kurban kesmek, hicretin ikinci yılında meşru' kılınmıştır. Meşrûiyeti, Kitab, sünnet ve icma' ile sâbittir. Kurban kesmenin Kitaptan, yani, Kur'an'dan delîli, Kevser suresidir. Bu sûrede Allah Azze ve celle, Efendimiz Hz.. Muhammed'e hitaben: "Rabbin için namaz kıl ve kurban kes." buyurmaktadır. Hanefî fakîhler, bu âyetten, kurban kesmenin vâcib olduğu ve emir Resul-i Ekrem Efendimiz'e (s.a.v) ise de umum mü'minlere de şâmil bulunduğu hükmünü çıkarmışlardır. Kurban kesmeyi şiddetle emreden bâzı hadîs-i şerîfler vardır.

    Ebû Hüreyre'nin şu rivayeti bu hususta ibretli ve düşündürücüdür:

    "Hâli vakti yerinde olup da kurban kesmeyen kimse bizim mescidimize yaklaşmasın..."(İbn Mâce, Edâhî, 2; Müsned, II/321)

    Görüldüğü gibi, hadiste, maddi durumu müsait olanın kurban kesmesi şiddetle emredilmektedir. Bu durumdaki kimselerin, kurban kesmezlerse, her türlü namazları ve ibâdetleri Allah tarafından kabûl olunmayacağı, "mescidimize yaklaşmasınlar" ifadesinden anlaşılmaktadır. Hazret-i Enes de, Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) bizzat kendi elleriyle iki koç kurban ettiğini beyan etmektedir.