Kur'an'da İnsanın yaratılış Amacı Allah insanı yaratmış ve meleklerin ona secde etmesini istemiştir (Bakara,2/34) En güzel şekide yaratılan insan, Allah'ın emir ve yasaklarına uyarak meleklerden daha üst konuma geleceği gibi, daha aşağı bir konuma da düşebilmektedir. [Biz gerçekten insanı en güzelbir biçimde yarattık. Sonra onu, aşağıların aşağısına indirdik.Yalnızca , iman edip salih ameller işleyenler başka. Onlariçin devamlı bir mükafat vardır] {Tin,95/4-6}. İnsan yaratılışı itibariyle çok yüce bir varlıktır. İnsanın yaratılış amacı, Allah (c.c)tarafından şöyle ifade ediliyor: "Ben insanları ve cinleri ancak bana kulluk etsinler diye yarattım"{Zariyat,51/56} Alah'a kulluk amacıyla yaratılan insanın hem iyiliğe hem de kötülüğe yönelebilme kabiliyeti vardır. Ancak insan akıl ve iradesini kullanarak, yaratılış amacına yönelik bir rol üstlenebilir. [Andolsun biz insanoğlunu şerefli kıldık. Onları karada ve denizde taşıdık. Kendilerine en güzel ve temiz şeylerden rızıklandırdık ve onları yarattıklarımızın bir çoğundan üstün kıldık](İsra,17/70). Allah Teala insanı yaratmış fakat onu başıboş bırakmamıştır. Allah (c.c) insana her an çok yakındır. Yanlızca, bazı insanlar Allah'la bağını koparmaya çalışmakta ya da O'nunla bağının farkında değillerdir. İnsan, Allah'a yaklaşmaya çalıştıkça, Allah Azze ve celle de ona yaklaşmaktadır. Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Allah Azze ve celle hazretleri diyor ki: Kulum, hakkımda nasıl bir zan yürütürse ben öyleyimdir.O, beni beni anınca ben onunla beraberim. O beni içinden geçirirse, ben de onu içimden geçiririm. O, beni bir cemaat içerisinde anarsa, ben de onu, onunkinden daha hayırlı bir bir cemaatte anarım. O, bana bir karış yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. O bana yürüyerek gelirse ben ona koşarak giderim" (Buhari, Tevhid 50,Vlll/212;Müslim,Zikr 2,(2675),lll/2061). İnsan Allah ile bağını bilinçli bir şekilde sürdürmekle yükümlüdür. İnsanın Allah ile irtibatı çeşitli şekillerde olabilir. Bunlar; Dua,İbadet ve salih ameldir.