Kur'an'da İnsan Allah İlişkisi

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Eylül tarafından 22 Mayıs 2014 başlatılmıştır.

1. Eylül

Eylül Moderatör

Kur'an-ı Kerim'de İnsan Allah İlişkisi

Kur’an-ı Kerim İnsan Allah ilişkisi hususunda vurgulanan en mühim konu Rab ve kul ilişkisidir. Buna göre Allahü Teala insanı varlıklar içerisinde en mükemmel biçimde yaratmış ve önemli görevler için dünyaya göndermiştir. İnsanın en önemli görevi Yüce Allah’a iman edip O’nu isim ve sıfatları ile tanımak ve O’na ibadet etmektir. İnsanı yaratan, evrenin en seçkin ve mükemmel varlığı yapan, yaşatan ve rızkını ve ihtiyaçlarını gideren Cenab-ıAllah’tır. Buna karşı insan da Yaratıcıya kulluk ve ibadet etmekle mükelleftir. Kur’an- Kerimde “ Ben insanları ve cinleri ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat 56) Başka bir ayet-i kerime de “Ey insanlar! sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk edin!” (Bakara 21) buyurmuştur.

Kur'an-ı Kerimde Allah Teala insanı en güzel biçimde yarattığını belirtmiş ve ona sayısız nimet verdiğini vurgulamıştır. Bununla alakalı bir ayet-i kerimede “Biz insanı en güzel şekilde yarattık” (Tin 4)buyurmuştur. Başka bir ayette de “(Resulüm!) De ki: Sizi yaratan, size işitme duyusu, gözler ve kalpler veren odur.
    Ne az şükrediyorsunuz!” (Mülk, 23)

Yüce Allah insana verdiği bu nimetlere mukabilde şükür istemektedir. Allah Teala'nın verdiği nimetler insan ne kadar şükretse azdır.

“Size her istediğiniz şeyi verdi. Eğer Allah'ın nimetini saymaya kalkışırsanız, onu
    sayıpbitirmeye güç yetiremezsiniz. Gerçek şu ki, insan pek zalimdir, pek nankördür.”
    (İbrahim Suresi, 34)

İnsan Cenab-ı Allah ile ilişkisinde dua önemli bir yere sahiptir. İnsan dua etmek için herhangi bir aracıya ihtiyacı duymadan Allah Teala doğrudan doğruya kulun dualarını işitir ve cevap verir.

Kur’an-ı Kerim’de

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لِي وَلْيُؤْمِنُواْ بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ

“Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.” (Bakara 186)

Ayrıca kişi Kur’an okuyarak ve ibadet ederek de Allah Teala ile iletişim kurabilir.
    kuranda- allah-insan-ilişkisi.