Kuran'ı kerim ile ilgili genel bilgiler Kur’an ne demektir? Kur’an-ı Kerim Yüce Allah’ın Cebrail aleyhisselam vasıtası ile Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam’e 22 yıl 2 ay 22 günde Arapça olarak indirdiği, bize kadar ilk nazil olduğu şekilde tevatürle, meselâ yalan söylemeleri mümkün olmayan üstün vasıflı insanların bildirmeleri ile gelen ve mushaflarda yazılı olup, okunmasıyla ibadet edilen, hiçbir kimsenin bir benzerini getiremediği ve getiremeyeceği son İlahi kitaptır. Sure nedir? Kur’an-ı Kerim’in ayrıldığı 114 bölümden her birine sure denir. Kur’an-ı Kerim, Fatiha Suresi ile başlar, Nas Suresi ile son bulur. Vahiy katipliği nedir? Vahiyleri yazıya geçiren, Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam’in devamlı yanında bulunan kişilere vahiy katibi denir. Sayıları kırk ikiye dek yükselen katiplerden bazıları şunlardır: Hz. Ebu Bekir (r.a), Hz. Ömer (r.a), Hz. Osman (r.a), Hz. Ali (r.a), Hz. Zeyd b. Sabit (r.a). Kime hafız denir? Kur’an-ı Kerim’in tamamını ezberleyen kişilere hafız denir.Bu tür kişiler için (Hafız-ı Kuran) ya da (Hafız-ı Kelam) da denir. Hatim nedir? Hatim, mühürlemek, sona erdirmek ve bitirmek manalarına gelmektedir. Terim olaraksa Kur’an’ı Kerim'i sonuna kadar okuyup bitirmek demektir. Bir kişinin Kur’an-ı Kerim’i hatmetmesi demek, Kur’an’daki 114 surenin tamamını okuyup bitirmesi demektir. Hatim, Kur’an’ı Kerim yüzünden okumak sureti ile yapılabileceği gibi ezberden okunarakda yapılabilir. Ne zaman kitap haline geldi? Vahiy, Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam’in son günlerine kadar devam ettiği için parça parça yazıya geçirilmiş olan Kur’an, O’nun (sas) sağlığında kitap haline getirilemedi. Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam’den sonra Hz. Ebu Bekir bu iş için vahiy katiplerinden aynı zamanda hafız olan Hz. Zeyd bin Sabit’i görevlendirdi. Allah Resulü’nün vefatından yaklaşık 1 yıl sonra miladi 633 yılında Kur’an-ı Kerim yazılı bir kitap haline getirildi. “Mukabele”nin anlamı nedir? Ramazanlarda Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam Cebrail (as) ile o zamana kadar mevcut vahiy metinlerini karşılıklı okuyorlardı. Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam, son Ramazan’ında ise Cebrail’le (as) Kur’an’ı iki defa mukabele ettiklerini bildirdi. O zamandan beri Ramazan-ı şerif aylarında Kur’an mukabele halinde (karşılıklı) olarak okunmaktadır. Kaç senede nazil oldu? Miladi 610 yılında inmeye başlayan Kur’an-ı Kerim, yaklaşık 23 yıl sonra Miladi 632 yılında inen Maide Suresi’nin üçüncü ayeti olan, “Bugün sizin dininizi kemale erdirdim ve üzerinizdeki nimetimi tamamladım.” ayet-i kerimesi ile tamamlandı.