Kur'an hatminin sonunda yapılan dua makbuldur

Konusu 'Dua hazinesi' forumundadır ve Adile tarafından 17 Ocak 2018 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

Kur'an hatminin sonunda yapılan dua makbuldur

Bu bir müjdedir. O zaman dualar makbul olduğu için el açıp hatim duası yapılır. Peygamber Efendimiz Kur’an-ı Kerîm’in hatmini tavsiye eta miştir. Bu hususta, mesela her ayda bir hatim indirilmesi tavsiyesi vardır. Kur’an-ı Kerîm bizim bölümlememizde 30 cüz olduğuna göre, her gün bir cüz okumak demektir. Arabî aylara göre 30 gün çeken aylarda 30 günde, 29 gün çeken aylarda da en sonuncuda iki cüz okuyarak bitirmek olabilir. Kişisine göre “25 günde bitirilsin! ", “20 günde bitirilsin!”, “15 günde bitirilsin!”, “10 günde bitirilsin!” diye tavsiyesi vardır. Yedi günde bitirme; hızlı okuyabilen bazı hafızlar için güzel bir usüldür. İşte o zaman, bir günde okunan miktara menzil deniliyor. Hint ve Pakistan mushaf baskıları bu yedi günlük yerleri işaret etmişlerdir. Çünkü onlarda buna riayet eden alim çok. Bir günde on cüz okuyarak üç günde okuma vardır. Ondan daha hızlı okumayı Peygamber Efendimiz, “Manası anlaşılmaz." diye tavsiye buyurmamıştır. Ama menakıbdan biliyoruz, Bayezîd-i Bistamî hazretleri otuz yıl yaya haccetmiş, her gün de bir hatim yapmış. Günde bir hatim yapacak kadar hızlı okuyabiliyor. Gümüşhanevî tekkesinden Şeyh Ömer Ziyaeddin hazretleri de altı saatte hatmedermiş. “Biz şimdi ne yapalım?" denilecek olursa ben; “Bunlardan ibret alalım, utanalım, kendi halimize bakalım. Hiç olmazsa Kur’an-ı Kerîm’in günde bir sayfasını okuyalım. Bu bir sayfasını okurken de manasını, mealini; meal, tefsir kitaplarından takip edelim. Böylece hiç olmazsa bir senede bir hatim tamamlayalım.” diye tavsiye ediyorum. Allahü Teala hazretleri içimize aşkını şevkini versin. Kur’an-ı Kerim’e sımsıkı sanlarak güzelce okumayı, ahkamını anlamayı ve ona uymayı nasip eylesin.