Kudret Ne Demektir?

Konusu 'İslami sözlük' forumundadır ve Lasey tarafından 21 Aralık 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    KUDRET:

    Güç, güçlü olma.
    1. Allahü tealanın sıfat-ı sübûtiyyesinden biri. Allahü tealanın her şeye gücünün yetmesi.
    Allahü teala ayet-i kerîmede mealen buyuruyor ki:
    Gerçekten, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, akıl sahipleri için, Allah'ın varlığını, kudret ve azametini gösterir, kesin delîller vardır. (al-i İmran sûresi: 190)
    Ebû Mes'ûd el-Bedrî anlattı: Hizmetçimi kamçı ile dövüyordum. Arkamdan; "Ey Ebû Mes'ûd! Sen bil ki..." diye bir ses işittim. Öfkemden, bu sesin manasını anlayamadım. Bana yaklaşınca, bir de ne göreyim Resûlullah efendimiz bana hitaben; "Ey Ebû Mes'ûd! Allahü tealanın senin üzerindeki kudreti, senin bu hizmetçiye karşı kudretinden daha büyüktür" buyurdu. Bunun üzerine ben; "Bundan sonra hizmetçimi bir daha dövmeyeceğim" dedim. (İmam-ı Müslim)
    Allahü teala, Kur'an-ı kerîmin birçok yerinde; "Sizden evvel gelip geçenlerin hayatlarını, gittikleri yolları ve başlarına gelenleri, gözden geçirip, onlardan ders alınız. Yerleri, gökleri canlıları, cansızları ve kendinizi inceleyiniz! Gördükleriniz in içini, özünü araştırınız. Bütün bunlarda, yerleştirmiş olduğum kuvvetimi, kudretimi, büyüklüğümü ve hakimiyetimi bulunuz, görünüz, anlayınız" mealinde emirler buyurmaktadır. (İmam-ı Gazalî)
    Kıyamet günü bütün canlılar, mahşer yerinde toplanacak. Her insanın amel defterleri uçarak sahibine gelecektir. Bunları; yerleri, gökleri, zerreleri, yıldızları yaratan, sonsuz kudret sahibi olan Allahü teala yapacaktır. (Mevlana Halid-i Bağdadî)
    Dil, şükretmek içindir. Rabbini bilen, dilini gıybet için kullanmaz. Kulak; Kur'an-ı kerîm ve nasîhat dinlemek içindir. Batıl ve boş sözler için değildir. Göz; Allahü tealanın kudret ve san'atını görmek içindir. Eşin dostun ayıbını görmek için değild ir. (Sa'dî Şîrazî)
    İnsanın esas özelliği; acizlik ve muhtaç olmasıdır. Hak tealanın sıfat-ı zatiyyesi ise; kudret ve gına (kimseye muhtac olmamak) dır. (Bursalı İsmail Hakkı)
    2. Kullara ait sınırlı olan güç, kuvvet.
    Kul her işinde, yapıp yapmamakta serbest olup, ikisinden birini elbette seçecek; iş, iyi veya fena olacak, günah veya sevab kazanacaktır. Allahü teala kullarına, emirlerini ve yasaklarını yerine getirecek kadar kudret ve ihtiyar (beğenmek, seçmek güc ü) vermiştir. Daha çok vermesine, lüzûm yoktur. Lüzûmu kadar vermiştir. Buna inanmayan, Kolay şeyleri anlamayan kimsedir. Kalbi hasta olduğundan, İslamiyet'e uymamaya bahane aramaktadır. (İmam-ı Rabbanî) Bugün elinde var iken fırsat, ahiret hazırlığı yap hemen Çünkü sende bulunan bu kudret Elden ele geçer gider daim.
    (Sa'dî Şîrazî)