Koruyucu aile olmanın hükmü nedir?

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve Eylül tarafından 2 Ocak 2014 başlatılmıştır.

1. Eylül

Eylül Moderatör

Koruyucu aile olmanın hükmü nelerdir?

İslâm’ın ilk senelerinde eski geleneğin devamı olarak bir dönem muhafaza edilen evlatlık kurumu, Medine döneminde nazil olan “Allah, evlatlıklarınızı öz çocuklarınız gibi kılmamıştır.” (Ahzab, 33/4) mealindeki ayet-i kerime ile kaldırılmış, sonra gelen ayet-i kerimede evlatlıkların evlat edinenlere değil asıl babalarına nispet edilmesi emredilmiştir.

Buna göre dinimizde öksüz çocukların bakım ve korunması öğüt edilmiş olmakla beraber ‘hukuki bir kısım sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesî,kabul edilmiş değildîr.Bunun tabii bir netice olarak evlatlığın nesebi, evlat edinene bağlanmaz, aralarında mahremiyet meydana gelmez ve mirasçılık ilişkisi doğmaz. Bununla beraber evlatlık kurumu zaman zaman ‘koruyucu aile’ tarzın da varlığını sürdürmüştr.

İslam'ın evlatlık müessesesîni kaldırması, öksüz,yetim,ve kimsesiz çocuklar ile ilgilenilmeyecği manasına gelmez. Çünkü İslam’a göre himayeye muhtaç çocuklara bakmak, onları beslemek, büyütmek büyük sevaptır ayrıca bir insanlık görevidîr. Hz- Muhammed Aleyhi salatu vesselam, işaret ve orta parmağını göstererek “Ben ve yetimi himaye eden kimse cennette şöylece beraber bulunacağız.” (Buhari, Edeb, 24; Müslim, Zühd, 42; Ebu Davud, Edeb, 132; Tirmizi, Birr, 14) buyurmuştur.

Bu itibarla, sevgiye, şefkate ve korumaya muhtaç yetim çocuklar, kendilerine yardım eli uzatılarak, ailelerin yanında yada çocuk yuvalarında himaye edilmeli; eğitilip, sanat ve meslek sahibi hazırlayarak topluma kazandırılmalıdır. Yalnız bunu yapmak için hiçbir kişi, çocuğun kendi soy kütüğüyle ilişkisini kesme, öz
    anne-babasını unutturma hakkı olmadığı gibi yasal mirasçıları arasına katama, aile içi tesettur ve mahremîyet yönden öz evlat gibi davranmakda doğru değldîr. Bunun yerine İslam’ın öğütü; koruma altına almak, gözetlemek, büyütmek, ihtiyaçlarını karşılamak, hukuk ve helal-haram kuralları bakımından ona öz çocuk gibi değil, bir din kardeşi gibi muamele etmektîr.
    koruyucuaile.