Köroğlu hayatı ve eserleri Köroğlu Bolu'nun Dörtdivan ilçesinde hayatı geçmiştir. Seyis Yusuf’un oğludur. Sultan III. Murat döneminde (1574- 95) Osmanlı ordusuyla İran savaşlarına katılmıştır. (1578-1584. Köroğlu; Türk halk ozanlarından birisidir. Bu adıyla yazılmış Köroğlu Destanı da vardır. Köroğlu; 16. yüzyılın Halk şairlerimizin arasında kahramanlık ve özgürlüğün bir simgesi olmuştur. Köroğlu; halk şairlerimiz arasında kavganın ve özgürlüğün simgesi olarak tanınmaktadır. Şiirlerinde heyacanlı bir seslenişle yiğitlik, arkadaşlık, aşk, doğa sevgisi gösterişsiz bir şekilde anlatılır. Eserleri: -Hemen Mevla İle Sana Dayandım -Meydan Gümbür Gümbürlenir - Benden Selam Olsun Bolu Beyine - Hoylu'm - Dinle Sözlerimi Han Oğlum Ayvaz - Sağ Elde Kılınç Ettiğim -Yürün Beyler Korkman Gününüz Doğdu - Selam Verdim Selam Almaz - Bizim İllerin Beyleri - Yiğitler Silkinip Ata Binende -Yol Verin Dumanlı Dağlar - Siyah Kaküllerin Dökmüş -Kır-atım Meydan Yerinde -Karşıdan Gelen Piyade -Köşe Fani Dünyada - Muhanetlik Etmek Değil Karımız - Eğer Kendülerde Erlik Var İse -Yiğit Olan Gümbür Gümbür Gürlesin - Tan Yeri Atmadan Şafak Sökende Ay Yansın Ağalar Güneş Tutulsun - Kimisi Pınar Başında