Koltuk altında şişlik nedenleri

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Lasey tarafından 6 Ocak 2017 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Koltukaltlarında çıkan bezeler neden olabilir?

    Bezeler (lenf Nodları) dışarıdan vücudumuza giren mikroorganizmalarla vücudun savaştığı direnç gösterdiği savunma yapılarımızdır. Boyunda koltukaltında kasıklarda ensede kulak çevresinde dirsek bölgesinde ve hatta karın içi organlar ile göğüs boşluğunda normalde bulunurlar. Bademciklerimizde birer bezedir. Sağlam kişilerin %50-60’ında ciddi bir rahatsızlık olmadan normal boyutlarda bezelerle karşılaşmaktayız. Bulaşıcı hastalıkların (enfeksiyon hastalıkları) seyiri esnasında bezeler büyüyebildiği gibi; bazı kanserlerle beraber bulunması nedeni ile hem korkutucu olabilmekte hemde erken tanısının konması önem arzetmektedir.

    Koltuk altı ve kasık bölgesi lenf bezeleri sıklıkla enfeksiyonla beraber olup kol uyluk ve bacağın cilt enfeksiyonları için ayrıntılı beze muayenesi gerekir. Ülkemizde çocukluk çağında aileler sıklıkla sol koltuk altı beze yakınması ile doktora başvururlar. Genellikle BCG(verem aşısı) aşısına ikincil gelişip tedavi gerektirmezler.

    LENF BEZLERININ BUYUMESI

    Şişmiş bezeler genellikle vücudun hastalıklara karşı korunma mekanizmasının iyi çalıştığını gösterir. Fakat aynı zamanda ciddi hastalıkların da habercisi olabilirler. Bunun ayırdına nasıl varacaksınız? Çoğumuz, kulak altında, boyunun her iki tarafında, çene ve koltuk altlarında büyüyen bezelere yabancı değilizdir. Genellikle şişmiş bezeler, bölgesel bir enfeksiyonun sonucu oluşurlar. Daha çok koltuk altı, boyun ve kasık bölgelerinde şişen bezeler, beyaz kan hücreleri ve vücudu hastalıklara karşı koruyan antikorları içeren bir sıvıyla dolar.

    Koltuk altında ağrılı şişlik

    Koltuk altında şişlik genellikle bu bölgede bulunan lenf bezelerinden ya da koltuk altı yumuşak dokuların iltihaplanmasından kaynaklanabilir. Lenf bezlerinden kaynaklanan şişlikler de iltihabi nedenlere ya da tümöral nedenlere bağlı olabilir. Sizdeki şişliğin dokunmakla ağrılı olması daha çok iltihabi nedenlere bağlı bir şişlik olduğunu düşündürmekle birlikte bu şişliğin vasfının (lastik kıvamında, çevresi düzensiz, çevre dokulara yayılmış vb.) değerlendirilmesi için mutlaka bir genel cerrah tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir. 10-15 günlük antibiotik tedavisine rağmen geçmeyen koltuk altı şişliklerinde diğer değerlendirme yöntemleri de gözönüne alınarak biopsi yapılması gerekebilir.
    Sağlıklı günler
    Doç. Dr. Sezgin Yılmaz

    Koltuk altında şişlik ne olabilir

    Koltuk altı şişlik çok araştırılan ve önemli bir konudur. Koltuk altı şişlik basi bir yağ bezesi olabileceği gibi lenfoma denilen lenf bezi kanseri veya meme kanseri belirtiside olabilir. Bunun teşhisi için hemen doktora başvurmanız önerilir. Eğer koltuk altı şişlik yağ bezesi ise basit bir cerrahi operasyonla alınabilir. Lenf ödemi veya meme kanseri ise biyopsi ve inceleme sonrası ameliyat ve cerrahi operasyon belirlenir. Önemli bir konudur ihmal etmeyin lütfen başınızdan geçen olayları burada payalaşın herkes faydalansın. Hepinize geçmiş olsun.