Kibir ne demektir? Sözlükte "büyüklük ve büyüklenme" manasına gelen kibîr bir ahlaki terim olarak, kendini büyük görme, büyüklnme, başkalarını küçük görme demektir. Kur'ân-ı Kerim’de tekebbür ve istikbar cümleleri de kibir manasında kullanılmıştır. Kibirli kişilere mütekebbir, müstekbir denilir. Kibir, Kur'ân-ı Kerim’de men edilmiş, kibirli kişileri Cenab-ı Hakk’ın sevmediği belirtilmiştir. Kibiri ve kibirli kişileri yeren âyet-i kerimelerin bazısı şunlardır: "Doğrusu Allah böbürlenerek küstahça davrananları sevmez" (Nisâ, 4/36), "O'na kulluk yapmaktan vazgeçecek kadar gurura kapılanlar ve küstahça böbürlenenler (bilsinler ki Hesap Günü) Allah hepsini kendi katında toplayacaktır." (Nisâ, 4/172), "içinde sonsuz kalmak üzere cehennemin kapılarından girin. Kibirlenenlerin yeri ne kötüdür." (Nahl, 16/29), "Allah her kibirli zorbanın kalbini böyle mühürler." (Mümin, 40/35) Hz. Muhammed Aleyhî salatu vesselam'de "Cehennemlikleri haber vereyim mi? Onlar kaba, katı kalpli, insanlara iyiliği dokunmayan ve kibirli kimselerdir." (Buhârî, Tefsîr, 68, Edeb, 61, Eyman, 9). "Kalbinde zerre kadar kibir bulunan cennete giremez." (Müslim, İmân, 147-149; Ebû Dâvûd, Libas, 26; Tirmizî, Birr, 61.) şeklindeki sözleri ile gerçek bir mümin kulunun kibirli olamayacağını ifade etmiştir. Kibirli insan, ruhen sağlıklı bir karktere sahip değildîr. Zayıf ve aciz bir varlık olduğu bilincinde olan bir kişi ne YüceAllah'a ne de insanlara karşı büyüklenme duygusuna kapılamaz.
mütevazilıkte toprak gibi ol demiş Mevlana hazretleri kibirle iman asla bir kalpte bulanamaz bunlar su ve ateş gibidir suyu tutuşturabilirmisin ? ama ateşi suyla söndürebilirsiniz işte kibir dolu ateş dolu kibirli kalbi ancak su gibi oluk oluk akan bir iman dize getirir takiiii ateş tamamen sönüp kül olup gidene kadar. Ama insanoğlu öyle kibirlidirki kibirli olduğunu bile bilmez zaten kibirli insanların akli melekeleri de çok sağlıklı değildir.Bu sebeple kendine bahşedilen zekayı ,zenginliği,güzelligi,ilmi,makamı vsvs anlamaz şükürden uzak bir şekilde böbürlenerek ben yaptım ben ettim benim sayemde vsvs deyip dururlar. Ama bilmezler ki bunların hepsinin allah c.c in izniyle olduğunu ve kendilerine sınav için verildiğini ve ebedi hayatta ,mahşer gününde bunlardan sorgu sual edilegini bilmezler anlamayazlar saygılarımla allah c.c tüm iman kardeşlerimi kibirden uzak eylesin .ve son bir atasözü var mağrurlanma padişahım senden büyük ALLAH C.C VAR AMİN