Kehf suresinde hangi konular anlatılmaktadır kısaca

Konusu 'Kuran-ı Kerim ayetleri' forumundadır ve Lasey tarafından 27 Ocak 2019 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Kehf suresinde hangi konular anlatılmaktadır

    Kehf-suresinde-hangi-konular-anlatılmaktadır-kısaca.


    İnananlara karşı zulmün ayyuka çıktığı bir dönemde yaşayan bir grup genç, ölüm tehdidi ile dinleri arasında tercih yapmak zorunda bırakılmış, tercihlerini Allah’tan yana kullanarak Rablerinin Allah olduğunu, ondan başka hiçbir varlığı ilah olarak kabul edemeyeceklerini ikrar etmişlerdir. İmanları ve ikrarlarını aksiyona dönüştürerek küfrün karanlığından mağaranın aydınlığına sığınmışlardır. Onlar bu mücadelenin en güzel örneğini sunarak, müminlere Allah’tan başka sığınağın bulunmadığı gerçeğini ve Allah’ın rahmeti ve inayetine dayanarak küfre kıyam edip lüzumu halinde hicreti tercih etmeyi hatırlatmışlardır.


    Nitekim Kur’an’ın ilk muhatapları da buradan paylarına düşen dersi çıkarmış, vermesi gereken mücadeleyi vermiş ve zamanı geldiğinde önce Habeşistan’a ardından Medine’ye hicret etmiştir. Günümüz Müslümanlarının üzerine düşen de budur. Onlar da tevhidin yeşermediği yerlerde mücadele etmeli, Ashab-ı Kehf ve Ashab-ı Resul gibi, inkarcı kavme kıyam etmeli ve “Bizim Rabbimiz göklerin ve yerin Rabbidir; biz O’ndan başkasını tanrı diye çağırmayız; aksi takdirde kesinlikle haddi aşan bir söz söylemiş oluruz.” (Kehf 18/14) diyebilmelidir. Gerçek melcenin Allah olduğu bilinciyle hareket edilmeli ve gerekirse mağaranın aydınlığı küfrün karanlığına tercih edilmelidir. Unutulmamalıdır ki mağara arkadaşlığı yaşanmış ve bitmiş bir süreç değildir; küfür, şirk ve zulüm bombardımanından koruyacak manevî sığınaklar edinmek halen gerekli olan ve olacak bir süreçtir.

    Kehf suresinde ne anlatılıyor?

    Kur’an’da, Kehf 18/9-21. ayetler arasında konusu zikredilen Ashab-ı Kehf kıssası kendilerini dinden döndürmek isteyen zalim bir hükümdarın zulmünden kaçıp mağaraya sığınan ve bu mağarada Allah tarafından yıllarca uyutulduktan sonra tekrar uyandırılan bir grup gencin hikayesinden bahsedilir.

    Farklı ülke ve toplumların Ashab-ı Kehf’i sahiplenişleri, bu hikayenin her dönem ve bölge insanına anlatacak çok şeyi olduğunun göstergesidir.Bunların en önemlisi de tevhit mücadelesidir