kanser hastası oruç tutar mı

Konusu 'İslami rüya tabirleri' forumundadır ve emel karaca tarafından 26 Mart 2014 başlatılmıştır.

1. emel karaca

emel karaca Kayıtlı Üye

ben kanser hastasıym tedavi biteli yaklaşık bir yıl oldu şimdilik nüx yok yani kanser artık yok sadece 3 ayda bir kontrollerim var ben oruç tutmaya çalşıyorum ama yapamıyorum tansiyonum düşüyor elim kolum uyuşuyor üstelik çalışıyorum bu şekilde olunca sürekli uyku hali var ve işimde verimli olamıyorum tutmayıpta kefaretini ödesem olurmu

Adile bunu beğendi.
  2. Adile

Adile Admin

Hangi hallarde oruç tutulmayabilinir?

Şu durumlarda Ramazan orucu tutulmayıp başka zamanlarda tutulabilir.

1. Ağır hastalık durumunda,
    2. Yolculuk halinde,
    3. Tehtit altında
    4. Hamile veya emzirme durumunda,
    5. Aklı ve sıhati kaybettrecek derecede açlık ve susuzluk durumunda,
    6. Aşırı yaşlılık ve düşkünlük durumunda.

Bu sebebplerden dolayı Ramazan orucunu tutmayan kişi mazereti ortadan kalkınca tutamadığı gün sayısı kadar oruç tutar. Buna kaza orucu denir.

Oruç tuttuğu taktirde hastalığının artmasından veya iyileşmesinin gecikmesinden endişe eden bir Müslüman, ramazan orucunu tutmaya bilîr. Daha sonra tutamadığı günler sayısınca kaza eder eğer iyileşme ümidi olmayan bir hastalık gerekçesiyle oruç tutmayarak fidye vermiş olan bir Müslüman sonradan oruç tutabilecek güce kavuşursa, tutmadığı günleri kaza eder. Daha önce tutamadığı oruçlar için fidye vermîş olaması, bunu ortadan kaldırmaz.

Oruç tutamayan hastalar, Ramazan ayının her günü için bir fidye verirler. Bu fidyeler Ramazanın başlangıcında verilebileceği gibi ortasında veya sonunda da verilebillir.

emel karaca ve Eylül bunu beğendi.