Soru Kandil geceleri?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Fisebilillah tarafından 13 Ekim 2016 başlatılmıştır.

  1. Fisebilillah

    Fisebilillah Kayıtlı Üye

    Es selamu aleykum
    Kandil geceleri ne peygamberimiz döneminde nede sahabe döneminde kutlanılmadı yani sonradan çıktılar sonradan çıkan herşey ise bidattir. Örneğin bizim mevlid kandili yani peygamberimizin(sav) doğum gününü kutlamamızla hristiyanların hz İsa'nın doğum gününü kutlamaları arasında bir fark varmı ??
     
  2. Fisebilillah

    Fisebilillah Kayıtlı Üye

    Burda soruları cevaplayacak biri yok mu ??
     
  3. saadet

    saadet Moderatör Admin

    ve aleykum selam

    Peygamberimiz döneminde sadece kandil geceleri değil pek çok geceler özellikle de üç aylarda ihya edilirdi. Biz ise bu gecelerin pek çoğunda gafletle geçiriyoruz. Gaflet icerisinde geçirdiğimiz bu geceler bidat olmuyor da hadislere de duaların kabul olduğu geceler olarak bilinen (mevlid hariç)bu mubarek geceler ihya etmek mi bidat oluyor
     
    Son düzenleme: 14 Ekim 2016
  4. Fisebilillah

    Fisebilillah Kayıtlı Üye

    Kadir gecesi haricinde ne Kur’an-ı Kerim’de ne hadis-i şeriflerde sahih bir bilgi vardır.
     
  5. saadet

    saadet Moderatör Admin

    beş gece içinde yapılan dualar geri çevrilmez. Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.) [İbn-i Asâkir>
     
  6. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Ayrıca, "Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin." (Tevbe Suresi, 36)


    Hz. Muhammet (s.a.v) ( bir hadisinde, ayet-i kerimede işaret buyurulan haram ayların, Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları olduğu belirtmektedir
     
  7. Fisebilillah

    Fisebilillah Kayıtlı Üye


    (Bid’at ehli, bid’atini Allah rızası için terk etmedikçe, hiçbir ameli kabul olmaz.)
    [İ.Neccar]

    Yani itikadda veya amelde veya sözde yahut ahlakta bid’at olan bir şeyi yapmaya devam edenin bu cinslerden ibadetleri sahih olsa da, hiçbiri kabul olmaz. İbadetlerinin kabul olması için, bu bid’ati terk etmesi gerekir.

    İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
    Bugün kalbler kararmış olduğundan, bazı bid’atler güzel görünse de, hepsinden kaçınmak gerekir. Kıyamette hepsinin zararlı olduğu anlaşılacaktır. Hadis-i şerifte,(Her bid’at sapıklıktır) buyuruldu. [Kur’an-ı kerimde ise, (Hoşlanmadığınız şey sizin iyiliğinize; sevdiğiniz şey de, kötülüğünüze olabilir. Siz bilmezsiniz, Allah bilir.) [Bekara 216] buyuruldu.

    Bid’atin zararı büyüktür. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
    (Bid’at işleyenin hiçbir ibadeti kabul olmaz.) [Deylemi]

    (Allah bid’at ehlinin amelini, bid’ati bırakıncaya kadar kabul etmez.)
    (İbni Mace]

    (Allah, bid’at ehlinin tevbesini, bid’ati bırakıncaya kadar kabul etmez.)
    [Taberani]

    (Bir bid’at çıkarınca, bir sünnet kaldırılmış, eksiltilmiş olur.)
    [İ.Ahmed]

    (Bid’atten sakının; her bid’at dalalettir ve her dalalet ehli de ateştedir.) [İbni Asakir]

    (Bid’atler yayıldığı zaman ilmi olanlar bunu açıklasın. Eğer açıklamayıp ilmini gizlerse, Allah’ın, Muhammed aleyhisselama indirdiğini gizlemiş olur.)
    [İbni Asakir]

    (Bid’atler çıkınca âlim ilmini açığa çıkarsın! İlmini açıklamayana lanet olsun!)
    [Deylemi]
     
  8. Fisebilillah

    Fisebilillah Kayıtlı Üye

    Kardeşim Sana tavsiyem bidatleri iyice araştır. Sadece kandiller değil günümüzde yapılan bi çok şey bidattir. Müslüman bir kişi eğer Allah'tan korkuyorsa bidatleri araştırması dinini sağlam kaynaklardan(Kur'an ve hadis) öğrenmesi gerekir..
     
  9. Lasey

    Lasey Admin

    Mübarek geceler, İslam dininin kıymet verdiği gecelerdir. Allah Azze ve celle, kullarına çok acıdığı için, bazı gecelere kıymet vermiş, bu gecelerdeki, dua ve tövbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibadet yapması, dua ve tövbe etmeleri için bu geceleri sebep kılmıştır. (S. Ebediyye)İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:

    Ahiret yolcusunun, ibadetle ihya edilmesi kuvvetle müstehab olan mübarek geceleri boş geçirmesi uygun değildir; çünkü bunlar hayır mevsimleri ve karı bol olan gecelerdir. Kazançlı mevsimleri ihmal eden tüccar, bir kar sağlayamadığı gibi, mübarek geceleri gafletle geçiren ahiret yolcusu da maksada ulaşamaz. (İhya)

    MEVLİD GECESİ: Mevlid, doğum zamanı demektir. Mevlid gecesi, Rebiulevvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir. Peygamber efendimiz nübüvvetten sonra, her yıl, bu geceye önem verirdi. Her Peygamberin ümmeti, kendi Peygamberinin doğum gününü bayram yapmıştı. Bugün de, Müslümanların bayramıdır. Neşe ve sevinç günüdür. (Mevâhib-i ledünniyye)İslamiyet’te doğum gününü kutlamak vardır, Allah Azze ve celle'ye şükretmek olur. Mevlid kandili, Peygamber efendimizin doğum günüdür. Peygamber efendimiz, Pazartesi günü oruç tutardı. Sebebini sorduklarında, (Bugün dünyaya geldim. Şükür için oruç tutuyorum) buyurdu. (Müslim, Ebu Davud, İ. Ahmed, H. S. Vesikaları)

    Mevlidi, erkek kadın karışık olmadan, çalgı ve başka haram karıştırmadan, Allah rızası için okumak, salevat-ı şerife getirmek, tatlı şeyler yedirip içirmek, hayrat ve hasenat yapmak, böylece, o gecenin şükrünü yerine getirmek müstehabdır. (Nimet-ül-kübra, Hadika, M. Nasihat)

    Bu gece, O doğduğu için sevinenler affedilir. Bu gecede, Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v)'in doğduğu zaman görülen halleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevabdır. Kendisi de anlatırdı. Eshab-ı kiram da, bir yere toplanıp anlatırlardı. (S. Ebediyye)Mevlid gecesi, Kadir gecesinden sonra en kıymetli gecedir; hatta Mevlid gecesinin Kadir gecesinden de kıymetli olduğunu bildiren âlimler de vardır. El-mukni, El-miyar ve Tenvir-ül-kulub kitaplarında Mevlid gecesinin Kadir gecesinden kıymetli olduğu bildiriliyor. (Ed-dürer-ül-mesun) Birkaç hadis-i şerif meali:
    (Beni ana-baba, evlat ve herkesten daha çok sevmeyen, mümin olamaz.) [Buhari]

    (Bir şeyi çok seven, elbette onu çok anar.) [Deylemi] (Resulullahı seven de onu çok anar.)

    (Peygamberleri anmak, hatırlamak ibadettir.) [Deylemi] (Mevlid okumak da, Resulullahı hatırlamaktır. Muteber kitaplarda, Peygamberimizin de önem verdiği açıkça yazılı olan bu mübarek gecede, Peygamber efendimizi anmaya, nasıl uydurma denebilir?)

    BERAT GECESİ: Şaban ayının 15. gecesidir. Tefsirlerde Kur’an-ı kerimin, Levh-il-mahfuza bu gece indirildiği bildirilmektedir. Âyet-i kerimede mealen buyuruluyor ki:
    (Apaçık olan Kitab’a andolsun ki, biz onu [Kur’anı] mübarek bir gecede indirdik. Elbette biz insanları uyarmaktayız.) [Duhan 2,3]

    Her yıl, Berat gecesinde, o yılda olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Resulullah efendimiz, bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi. Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman Resulullah efendimiz buyurdu ki:
    (Şaban, öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gafildir. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini isterim.) [Nesai]

    Birkaç hadis-i şerif meali daha:
    (Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teâlâ buyurur ki: “Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızk isteyen yok mu, rızk vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa, istesin vereyim” Bu hâl, sabaha kadar devam eder.) [İbni Mace]

    (Allah Azze ve celle, Şaban’ın 15. gecesinde müşrik ve müşahin hariç herkesi affeder.) [İbni Mace] (Müşahin, bid’at ehli demektir.)

    (Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, reddolmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi, Berat ve Arefe gecesi.) [İsfehani]

    (Allah Azze ve celle, Şaban’ın yarısının [Berat] gecesinde, dünya semasına tecelli eder. Benikelb kabilesinin koyunlarının kıllarından daha çok kimsenin günahlarını affeder.) [İbni Mace, Tirmizi]

    (Allah Azze ve celle, Şaban ayının 15. gecesinde rahmetiyle tecelli ederek kendisine şirk koşan ve Müslüman kardeşine kin güdenler hariç herkesi affeder.) [İbni Mace]

    Hazret-i Aişe validemiz, (Ya Resulallah, Allah Azze ve celle seni günah işlemekten muhafaza buyurduğu halde, neden Berat gecesinde çok ibadet ettin?) diye sual etti. Peygamber efendimiz, cevaben buyurdu ki:
    (Şükredici kul olmayayım mı? Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. Bu gece herkesin amelleri Cenab-ı Allah'a arz olunur.) [Gunye]

    KADİR GECESİ: Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
    (Allah Azze ve celle, Kadir gecesini ümmetime hediye etti, ondan önce kimseye vermedi.)[Deylemi]

    (İnanarak ve sevabını Cenab-ı Allah'tan umarak, Kadir gecesini ihya edenin geçmiş günahları affolur.) [Buhari, Müslim]

    (Kadir gecesini Ramazanın son on gününde arayın.) [Müslim]

    (Kadir gecesi sabahı güneş şuasız olarak doğar. Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.) [Müslim]


    MİRAC GECESİ: Miraç, merdiven demektir. Resul-i Ekrem Efendimiz'in (s.a.v) göklere çıkarıldığı, bilinmeyen yerlere götürüldüğü gecedir. Recebin 27. gecesidir. İsra suresinin ilk ayet-i kerimesinde, Mirac bildirilmektedir. Mirac gecesini ibadetle gündüzünü de oruçla geçirmelidir. İki hadis-i şerif meali:
    (Bu gece, iyi amel eden için yüz yıllık mükâfat vardır.) [İ. Gazali, Ebu Musa el-Medeni]

    (Recebin 27. günü oruç tutana, 60 yıllık oruç sevabı verilir.) [İ. Gazali, Ebu Musa el-Medeni]


    REGAİB GECESİ: Receb-i şerifin ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allah Azze ve celle, bu gecede, mümin kullarına, ragibetler, yani ihsanlar, ikramlar yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua red olmaz ve namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.

    Perşembe günü oruç tutup gecesini de ihya etmek çok sevabdır. Perşembeyle birlikte, Cuma günü de oruç tutmakta mahzur yoktur. (Gunye)
    İki hadis-i şerif meali:
    (Receb'in ilk Cuma gecesini [Regaib gecesini] ihya edene, kabir azabı yapılmaz. Duaları kabul edilir.) [S. Ebediyye]

    (Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.) [İ. Asakir]
     
    Son düzenleme: 14 Ekim 2016
  10. Lasey

    Lasey Admin

    وَالْكِتَابِ الْمُبِينِ ﴿٢﴾
    إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ ﴿٣﴾
    فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ ﴿٤﴾

    Vel kitâbil mubîn(mubîni). İnnâ enzelnâhu fî leyletin mubâraketin innâ kunnâ munzirîn(munzirîne).Fihâ yufraku kullu emrin hakîm(hakîmin).

    Kitab-ı Mübîn’e (Apaçık Kitab’a) andolsun. Muhakkak ki Biz onu, mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz Biz, uyaranlarız. Hikmetli (hükmedilmiş) emirlerin (işlerin) hepsi, onda (o gecede) ayırt edilir (belirlenir).
    (Duhan Suresi 2. 3. 4. ayet meali)

    Beraat gecesinin önemi ve hususiyeti hakkında sahih hadis–i şeriflerden bir–ikisi şöyledir:

    “Allah Tealâ, Şaban ayının on beşinci (Berâat) gecesinde –rahmetiyle– dünya semasına iner, orada tecelli eder ve Kelb Kabîlesi'nin koyunlarının tüyleri sayısından daha çok sayıda günahkârı affeder.”(Tirmizi, Savm, 39; İbn Mace, İkame, 191.)

    Başka bir rivayete göre de Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) :

    “Şaban’ın ortasındaki (Beraat kandili) geceyi ibadetle ihya ediniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Allah Azze ve celle o akşam güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen, onu affedeyim. Yok mu benden rızık isteyen, ona rızık vereyim. Yok mu bir musibete uğrayan, ona afiyet vereyim.” buyurmuştur. ( İbn Mace, İkame, 191.)


    Değerli kardeşim Kur'an-ı Kerim'de Duhan suresinden kaynak vermiştim ve Peygamber Efendimi'in hadislerini dipnot olarak belirtmiştim ve tekrar belirttim. Hayırlı günler dilerim...
     
    Son düzenleme: 14 Ekim 2016
  11. Fisebilillah

    Fisebilillah Kayıtlı Üye

    Kur'an kadir gecesinde indirilmedimi?
     
  12. Lasey

    Lasey Admin

    Kur'an-ı Kerimin Beraat gecede indirilmesi konusuna ise şöyle bir açıklama getirilmektedir:

    Berat Gecesi, Kur'an-ı Kerim'in levh-i mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir Gecesi'nde ise Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v)'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir.
     
  13. Fisebilillah

    Fisebilillah Kayıtlı Üye

    Kur'an-ı Kerim ilk kez hz Ebubekir döneminde toplanmıştır
     
  14. Lasey

    Lasey Admin

  15. Fisebilillah

    Fisebilillah Kayıtlı Üye

    "Türkiye’de her sene “dinin kesin bir emri, fıkhi bir vecibeymiş” gibi kutlanılan özel gecelerin aslında hem İslam’ın iki ana kaynağı (Kur’an ve sünnet) tarafından “kutsal” ilan edilmedikleri bir hakikattir. Kandil geceleri diye bilinen geceler ; Mevlid , Regaib, Mirac, Beraat ve Kadir Gecesidir.
    Bu gecelere Kandil denmesinin sebebi Osmanlı padişahı 2. Selim (1566-1574) zamanında başlayarak, minarelerde kandiller yakılarak duyurulup kutlandığı için "Kandil" olarak anılmaya başlamıştır.
    [ Nebi Bozkurt, “Kandil”; Halit Ünal , Berat Gecesi maddesi. Diyanet İslam Ansiklopedisi (DİA), İstanbul, 2001, c. 24, s. 300]
    Devletin resmi din kurumu Diyanet’in hazırladığı ansiklopedide “kandil” maddesinde bunlar yazıyor.
    Fakat kandil gecelerini bizzat organize eden, camilerde mevlid ve dua merasimleri düzenleyen, bu geceler münasebetiyle kutlama mesajları yayınlayan ve halkın kandilini kutlayan da yine Diyanet’in kendisi…
    Peki bu nasıl oluyor?
    Çünkü bu gecelerin kutlanması bir halk geleneği değil; devlet politikası da ondan.
    Nedir devlet politikası?
    İslam’ı doğuş tabiatına uygun olarak bir “pratiği olan hayat dini” olmaktan çıkarıp, “mübarek gün ve geceler dini” haline getirmek…
    kandil gecelerinin sonraki dönemlerde ihdas edildiğini ortaya koyuyor.Miladi 9. (Hicri 3). yüzyılda yaşayan Fakihi, Mekke’de halkın Berat Gecesi’ni Mescid-i Haram’da namaz kılmak, Ka’be’yi tavaf etmek ve Kur’an okumak suretiyle ihya ettiğini söyler. XI. yüzyıldan itibaren Şam’da Emeviler Camii’nde Berat Gecesi’nde kandiller yakılmış, bid’at nitelendirilmesine rağmen bu âdet devam ettirilmiştir.
    İbn Kesir, “Halka Berat Gecesi’nde ilk tatlı dağıtan kişi Selçuklu veziri Fahrulmülk’tür.” der.

    Bidat; Hz. Peygamber ve Ashâb-ı Kirâm dönemlerinde görülmeyip onunla amel edilmeyen, hattâ bir benzeri olmayan ve İslâm'dan olmadığı halde sonradan ortaya çıkan , din ile alâkalı olup bir ilâve veya eksiltme mahiyetinde olarak ibâdet kabûl edilen , göze ve akla hoş gelen dua ,kuran okuma , namaz kılma , zikretme , düşünce görüş ve ameller , sünnete aykırı davranışların adet haline getirilmesidir.

    Dinde sonradan ortaya çıkan ve hakkında herhangi bir delil bulunmayan bu gibi durumlar hakkında ALLAH Rasulu (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
    “İşlerin en kötüsü sonradan ihdas edilenler / ortaya çıkarılanlardır.”
    [ Muslim, Cuma, 43.]

    “Sonradan ihdas edilen her şey bid’attir”
    [ Nesâi, Îdeyn, 22; İbn Mâce, Mukaddime, 7]
    “Her bidat dalalettir, her dalalet de ateştedir.”
    [ Muslim, Cuma, 43; Ebu Davud, Sünnet, 6]"
     
  16. hayalpilavı

    hayalpilavı Kayıtlı Üye

    Bosuna kasmayın kendinizi cocuklar.neredeyse kavga edeceksiniz.ucan spagetti canavarı diye birsey yok.vampirler de öyle.tanrı mı insanı yarattı insan mı tanrıyı?iyi bir çocuk olursanız belki günün birinde şirinleri bile görebilirsiniz.
     
  17. Fisebilillah

    Fisebilillah Kayıtlı Üye

    Senin gibi ahmak ve kibiri tavan yapanlara cevap bile veresi gelmiyor insanın !
     
  18. hayalpilavı

    hayalpilavı Kayıtlı Üye

    Gerçek yüzün bu mu?ha bir de unutmadan gerçekler acıdır canım.sicim teorisini arastır.diğer adı ile m teorisi.
     
  19. Fisebilillah

    Fisebilillah Kayıtlı Üye