Kandil geceleri nelerdir? Özelliklerini yazınız

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Lasey tarafından 13 Eylül 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Kandil Geceleri

    Dinimizce kutsal sayılan, önem verilen bazı gün ve geceler vardır. Kandil olarak adlandırılan bu gün ve geceler, yüzyıllardır Müslümanlar tarafından kutlanmaktadır. Eskiden böylesi gecelerde camilerin minarelerinde kandiller yakılırdı. O nedenle de bu geceler, kandil gecesi olarak adlandırılmaktadır. Kandil gecelerimiz şunlardır: Mevlit Kandili, Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili ve Kadir Gecesi.

    Mevlit Kandili: Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) dünyaya geldiği gecedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), 20 Nisan 571 tarihinde, rebiülevvel ayının on ikinci gecesi doğmuştur. Sevgili Peygamberimiz Allah’ın (c.c.) elçisidir. İnsanlara iyiyi ve doğruyu göstermiştir. Allah’ı (c.c.) tanıtmış, ona nasıl ve niçin ibadet edileceğini öğretmiştir. Onun doğumu, Müslümanlar açısından mutluluk verici bir olaydır. Bu nedenle de toplumumuzda her yıl Mevlit Kandili’nde Peygamberimizin (s.a.v.) doğumu kutlanır. Bu kandilde ibadet ve dua edilir. Kainatın Efendisi olan Hz. Muhammed’e (s.a.v.) salavat getirilir, Kur’an ve mevlit okunur. Yüce Allah’tan (c.c.) bağışlanma dilenir.

    Regaip Kandili: Ay takvimine göre recep ayının ilk cuma gecesi Regaip Kandili’dir. Regaip, sözlükte rağbet edilen, çok istenen şey anlamına gelir. Biz Müslümanlar, bu gecede Yüce Allah’tan (c.c.) bağış, esenlik ve bereket dileriz. Bu güzel gecede Yüce Allah’ın (c.c.) daha bağışlayıcı, affedici ve cömert davranacağına inanırız.

    Miraç Kandili: Recep ayının yirmi yedinci gecesidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Miraç Gecesi Mekke’den Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülmüş, oradan da Allah katına yükseltilmiştir. Buna İsra ve Miraç olayı denir. İslam’ın ilk yıllarından itibaren iki vakit olarak kılınan namaz, Miraç gecesinde beş vakit olarak farz kılınmıştır. Bu kutlu geceye Müslümanlar büyük önem verirler. Bu gecede hatalarını, eksiklerini ve yaptıkları işleri gözden geçirip daha güzel davranışlara yönelirler. Namaz kılıp dua eder ve Kur’an okurlar. Bu geceyi en güzel şekilde değerlendirmeye çalışırlar.

    Berat Kandili: Şaban ayının on beşinci gecesidir. Bu gecede Allah’ın (c.c.), günahları bağışlayacağına inanırız. Dua eder, Kur’an okuruz.

    Regaip Kandili, Miraç Kandili ve Berat Kandili üç aylardan olan Recep ve Şaban ayı içinde yer almaktadır. Peygamberimiz (s.a.v.) ramazandan önce Recep ve Şaban aylarında da oruç tutmaya önem verirdi. Özellikle Şaban ayında daha çok oruç tutar, geceleri namaz kılar ve dua ederdi. Bu ay Allah Resulü (s.a.v.) için adeta Ramazan’a hazırlık gibiydi. Peygamberimiz (s.a.v.) üç aylar girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına eriştir.”(Ahmed bin Hanbel, Müsned, C1, s. 259) diye dua ederdi. Hz. Peygamber (s.a.v.) Şaban ayında gündüzleri oruç tutmayı, geceleri ise namaz kılmayı tavsiye etmiştir. Peygamberimiz bir hadisinde de Yüce Allah’ın Şaban ayının önemi ile ilgili şöyle buyurduğunu haber vermektedir: “...Bağışlanma dileyen yok mu, onu bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim. Bir derde müptela (hasta) olan yok mu, ona afiyet vereyim...”(İbn-i Mâce, İkâme, 191)

    Kadir Gecesi: Kadir Gecesi’nde yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim indirilmeye başlanmıştır. Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi kutlanan Kadir Gecesi’ne Kur’an’da da değinilir. Bununla ilgili ayetlerde şöyle buyrulur: “Biz, onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik... Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.” (Kadr suresi, 1 ve 3. ayetler.)

    Peygamberimiz (s.a.v.) Kadir Gecesi’ni namaz kılarak, Kur’an okuyarak, dua ederek değerlendirmemizi istemiştir. Hz. Aişe (r.a.) Peygamberimizin (s.a.v.) Kadir Gecesi, “Allah’ım! Sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, beni affet.”(Tirmizî, Daavât, 84.) diyerek dua ettiğini belirtmiştir. Hz. Peygamber (s.a.v.) bu gecenin önemini bir başka hadisinde de şöyle belirtmiştir: “Her kim inanarak ve (sevabını Allah’tan) umarak Kadir Gecesi’ni ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.”(Buhârî, İman, 25 ve Savm, 6.) İslam dünyasında Kadir Gecesi’ne büyük önem verilir. Böyle gün ve gecelerde insanlar camilere akın ederler. Birlikte namaz kılar, dua ederler. Birbirlerinin kandillerini kutlarlar. Herkes yaptığı hatalardan pişmanlık duyar. Bunları bir daha yapmamaya karar vererek Yüce Allah’a (c.c.) dua eder ve günahlarının bağışlanmasını ister. Kandil geceleri komşuluk ilişkilerine de canlılık katar. Bu gecelerde simitler, helvalar ve lokma tatlıları yapılarak komşulara dağıtılır. Müslümanlar dua ederek, namaz kılarak, Kur’an okuyarak bu geceleri güzel bir şekilde değerlendirmeye çalışırlar. Bütün bunlar insanı manevi açıdan güçlendirir, toplumda birlik ve beraberliği, kaynaşmayı artırır.