Kadir Gecesi'ni nasıl değerlendirmeliyiz? Kadir gecesini nasıl değerlendirmek gerekir sorusu bir çok kişinin zihnini tabiki meşgul eden bir sorudur. Bu sorunun cevabı saadetinde Aişe validemizden nakledilen Resulullah'ın bir uygulamasını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Aişe validemizin bir rivayeti şöyledir konuyla ilgili olarak Aişe validemiz diyor ki: Resulullah (s.a.v) Ramazan ayında diğer aylardan görülmeyen bir gayret içerisine girerdi yani yılın onbir ayına nazaran ramazan ayında daha fazla ibadet ile meşgul olurmuş Resulullah (s.a.v). Ama ramazan ayında son on gün geldiği zaman diğer günlerden de daha fazla çaba gösterirdi yani ilk yirmi güne nazaran son on gün daha fazla ibadet edermiş Resulullah (s.a.v) özellikle geceleri kendisi ibadet ve tefekkürle ihya eder ve ailesini yani eşlerini de bu geceleri ihya etmeleri için uyandırımış Resulullah (s.a.v). Resulullah (s.a.v) Medine'ye hicret ettikten sonra hicretin ikinci yılından vefat ettiği yıla kadar ramazan ayı geldiği zaman Allah Resulü özellikle son on gün itikafa çekilir yani mescide kapanır kendisini tamamen ibadetle meşgul edermiş. Demek ki o geceler geldiğinde imkanı olanlar imkan bulabilenler Allah Resulünün (s.a.v) yaptığı gibi itikafa çekilmek bir mescide kapanarak ibadetle meşgul olarak bu geceleri değerlendire bilirler. Bunun haricinde yine Aişe validemizden gelen bir rivayet vardır. Aişe validemiz bir defasında Resulullah (s.a.v)'e sormuş Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi – Ey Allah’ın Resulü! ben içinde bulunduğum gecenin Kadir gecesi olduğunu düşünürsem ona kanat getirirsem, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum. - Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. – “Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et” buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5) Demek ki son on güne girildiğinde Ramazan ayında gündüz veya gece her anımızda dilimizde bu duanın olması oldukça isabetli olacaktır. Ekstra bir faaliyet olarak ibadet olarak teheccüd namazıyla meşgul olunabilir teheccüd namazları ve dilimizde bu dua olduktan sonra kadir gecesini muhakkak ihya etmiş olacağız inşallah .