Kadir gecesinde yapılacak ibadetler dualar nelerdir?

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Lasey tarafından 30 Mayıs 2018 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

Kadir Gecesi yapılacak ibadetler, Kadir Gecesi duaları neler?

Kur’an-ı Kerimde bin aydan daha hayırlı olarak buyrulan bu gece (Kadir Sûresi 3) hakkında Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.): “Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatle geçiren kimsenin -kul hakkı hariç- geçmiş günahları bağışlanır.” (Müslim, Müsafirin, 175) buyurmaktadır. Bu gecede yapılacak ibadet ve duaların kıymeti bin aydan evladır.

Sizin için Kadir Gecesi yapılabilecek dua ve ibadetleri derledik.

Kadir Gecesi Okunacak dua

Kadir Gecesinde yapılacak en mühim ibadetlerden biri duadır. Nitekim Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) de bize aşağıdaki duayı yapmamızı tavsiye etmişlerdir.

Aişe radıyallahu anha şöyle dedi:

– Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.

Kadir gecesinde yapılacak ibadetler dualar nelerdir.

Okunuşu: “Allahümme inneke afuvvün tuhibbul afve fa’fu anni”

Anlamı: “Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et” buyurdu. (Tirmizi, Daavat 84. Ayrıca bk. İbni Mace, Dua 5)

KADİR GECESİ NAMAZI

Allah dostları namaz borcu olanların mübarek gecelerde kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

Kadir Gecesi Namazı:

Mahmud Sami Ramazanoğlu Hazretleri Dualar ve Zikirler kitabında Kadir Gecesi Namazını söyle tarif ediyorlar:

İlk önce iki rekat namaz, her rekatta Fatiha’dan sonra 7 defa İhlas-ı şerif okunacak, selamdan sonra 70 defa istiğfar edilecektir. Sonra tekrar iki rekat namaz, her rekatta Fatiha’dan sonra 3 defa İhlas ve selamdan sonra şu dua okunacak:

Kadir gecesinde yapılacak ibadetler dualar nelerdir-1.

Anlamı: “Daima ayakta ve uyanık olan zatı tesbih ederim. Daima var olan zatı tesbih ederim. Hiçbir zaman gafil olmayıp daima muhafaza eden zatı tesbih ederim. Cömert olup cimrilik yapmayan zatı tesbih ederim. Cezalandırmada acele etmeyip merhametle muamele eden zatı tesbih ederim. Allah’ı tesbih ederim, hamd Allah’a mahsustur, Allah’tan başka ilah yoktur, Allah en büyüktür. Güç ve kuvvet ancak yüce ve azamet sahibi Allah’ın tevfiki iledir. Sen’i tesbih ederim ey Alim, Sen’i tesbih ederim ey Azim! Benim pek büyük olan günahlarımı mağfiret eyle!”

Kur'an-ı Kerim okumak

Kurʼan-ı Kerim’in fiilen indirildiği gece Kadir Gecesidir. Nitekim ayet-i kerimede buyrulur:

“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir Sûresi 1-5)

Allah dostları bu gecelerde çokça Kur’an-ı Kerim okunmasını tavsiye buyurmuşlardır.

İbni Mes’ûd radıyallahu anh‘den rivayet edildiğine göre, Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu:

“Kim Kur’an-ı Kerim’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lam mim bir harftir demiyorum; bilakis elif bir harftir, lam bir harftir, mim de bir harftir.” (Tirmizi, Fezailü’l-Kur’an 16)

İbni Abbas radıyallahu anhüma’dan rivayet edildiğine göre, Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu:

“Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” (Tirmizi, Fazailü’l-Kur’an 18)

Tevbe istiğfar etmek

Allah Azze ve celle şirke düşmeyenlerin büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. (bk. Müslim, iman, 279)

Resul-i Ekrem Efendimiz(s.a.v) : “Ben, günde yüz kere istiğfar ederim…” (Müslim, Zikir, 42) buyurmuşlardır.

Tevbe ve İstiğfar Nedir? Okumak için tıklayınız…
    Seyyidü’l-İstiğfar Duası için tıklayınız…

Salatü selam getirmek

Rasul-i Ekrem Efendimiz’e (s.a.v) salavat getirmeyi Allah Azze ve celle emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının gideririleceği bildirilmiştir.

Ayet-i kerimede buyrulur:

“Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e çokça salat ederler. Ey müminler! Siz de O’na salevat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin!” (el-Ahzab, 56)

Übey bin Kab -radıyallahu anh- diyor ki:

“Hz. Muhammed (s.a.v) Efendimiz’e:

– Ya Rasûlallah! Ben sana çok salavat-ı şerife getiriyorum. Acaba bunu ne kadar yapmam gerekir? diye sordum.

– Dilediğin kadar yap. buyurdu.

– Dualarımın dörtte birini salavat-ı şerifeye ayırsam uygun olur mu? diye sordum.

– Dilediğin kadarını ayır. Ama daha fazla yaparsan senin için hayırlı olur. buyurdu.

– Öyleyse duamın yarısını salavat-ı şerifeye ayırayım. dedim.

– Dilediğin kadar yap. Ama daha fazla yaparsan senin için hayırlı olur. buyurdu.

Ben yine:

– Şu halde üçte ikisi yeter mi? diye sordum.

– İstediğin kadar. Ama artırırsan senin için iyi olur. buyurdu.

– Öyleyse duaya ayırdığım zamanın hepsinde sana salavat-ı şerife getirsem nasıl olur? deyince:

– O takdirde Allah bütün sıkıntılarını giderir ve günahlarını bağışlar. buyurdu.” (Tirmizi, Kıyamet, 23)

Salavatın nasıl getirildiğini öğrenmek için tıklayınız…

Hamd etmek ve şükür halinde bulunmak

Bu mübarek gecelerde Allah Azze ve celle'ye çokça hamd etmeli ve şükür halinde bulunmalıyız.

Ayet-i kerimede “Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et!…” (Furkan sûresi, 58) buyrulmaktadır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır:

“Meşrû işlere Allah’a hamd ile başlanmazsa hayır ve bereketi kesilir.” (İbn-i Mace, Nikah, 19; Ebû Davud, Edeb, 18)

“Şükür, imanın yarısıdır…” (Süyûti, el-Camiu’s-Sağir, I, 107)

“Allah Azze ve celle'nin nimetlerine hamd ü sena, insanı nimetin zevalinden emin kılar.” (Suyûti, el-Camiu’s-Sağir, no: 3836)

“Allah’a hamdetmek şükrün başıdır. Allah’a hamdetmeyen bir kul O’na şükür etmemiştir.” (Suyûti, el-Camiu’s-Sağir, no: 3835)

Allah'ı çokça zikretmek

Mübarek gecelerde Rabbimizi zikretmeye daha çok önem verilmelidir.

Ayet-i kerimede buyrulur: “Kendi kendine, yalvararak ve ürpererek, yüksek olmayan bir sesle, sabah-akşam Rabbini an. Gafillerden olma!” (el- A’raf, 205)

“Rabbinin ismini zikret ve bütün varlığınla O’na yönel.” (el-Müzzemmil, 8)

“…Allah’ı zikretmek, elbette en büyük (ibadet)’tir…” (el-Ankebût, 45)

Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurur:

“Allah’ı sevmenin alameti, Allah Teala’yı zikretmeyi sevmektir.” (Suyûti, el-Camiu’s-Sağir, II, 52)

Yeryüzünde Allah Allah diyen biri var oldukça, kıyamet kopmayacaktır.” (Müslim, iman, 234/148)

SADAKA VERMEK

Allah Azze ve celle yolunda infakta bulunup sadaka vermenin kişiyi pek çok tehlike ve belalardan muhafaza edeceği, buna ilaveten sadaka sahibini muhabbetullah’a nail eyleyeceği unutulmamalıdır. Bu müstesna geceler de sadaka vermeye en güzel vesilelerdir.

Zira Cenab-ı Allah şöyle buyurmuştur:

“Allah yolunda infak edin! Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Bir de ihsanda bulunun. Zira Allah, muhsinleri (iyilikte bulunan, işini güzel yapan ve ihsan şuuru ile yaşayanları) sever.” (el-Bakara, 195)

Resul-i EkremEfendimiz (s.a.v) zengin-fakir her mü’mini infaka teşvik eder; bir hurmadan başka bir şeyi olmayan için; “Yarım hurmayla da olsa cehennem ateşinden korunun, onu da bulamazsanız güzel ve hoş bir söz ile korunun.” buyururdu. (Buhari, Edeb, 34)